„Никакви „западни партньори“ няма да ни свършат работата вместо нас. Инфантилната нагласа, че пробивният икономически растеж на страната ни е един от външните приоритети и ще ни дърпат напред, е идиотизъм. Да, всички ресурси сега идват отвън. Но външните лостове без вътрешна политика няма да работят."

Това мнение изрази украинският предприемач Алексей Тимофеев пред Focus. Ето какво написа той:

Фалшиви обещания за следвоенната икономика:

1. Инвестицията ще дойде.

Не, няма да го направят. Инвестициите са транзакции. Това са инвестиции в конкретни проекти на определено място. За да дойдат в очаквания мащаб, трябва да има стотици и хиляди отделни проекти в Украйна. Проекти, отговарящи на изискванията на западните инвеститори за рискове и готовност. Колко са сега? Нула. Кой ги готви? Да ви попитам по-простичко - вие лично във вашия бизнес ли ги приготвяте? Кой ще бъде тогава?

2. Украйна е привлекателна за инвеститорите.

Не, не е привлекателна. Това не е вродено качество, трябва да се създаде такова. Отворете всяко проучване за инвестиционната привлекателност на развиващите се страни - техните плюсове и минуси. Навсякъде говорим за рискове, бариери и програми за стимулиране.

В Украйна рисковете и бариерите са извън класациите - 127-мо място в света по индекс на икономическа свобода през 2021 г., а програмите за стимулиране са по-ниски от конкурентните държави. По какъв начин войната се отрази на това според вас?

Бариерите трябва да бъдат премахнати, това е хигиена и за да се компенсират рисковете, програмите за стимулиране трябва да са малко над тези на конкурентите. Те трябва да са безпрецедентни – защото безпрецедентна е бездната, в която се намира държавата. Могат ли такива програми да генерират текуща икономическа мощ? Има ли нужда от чужди инвестиции? Това е ключовият въпрос. 

3. Присъединяването към ЕС е основното, другото ще се допълни.

Не, няма да се прибави. Ще кажа много просто: ако стандартите на ЕС сега се приложат към украинския производствен бизнес, 90% от него ще спрат на първия ден. Екологичните разпоредби по-специално. За местните играчи присъединяването към ЕС е тест за сила и желание за конкуренция.

Още повече, че през всички предходни години в никакъв случай липсата на Украйна в ЕС не беше основният фактор, който задържаше инвестициите. Основният фактор беше конкурентната изостаналост на инвестиционния пазар. И никъде не е ходила и няма да си отиде. Освен това ЕС е пълен с държави, които не получават значителни инвестиции.

Да, всички говорят за програма за възстановяване на разрушената инфраструктура, жилища и други капиталови съоръжения. Това е най-очевидната нужда. Това ще даде тласък на строителния бранш за няколко години. И така, какво следва? Какво ще кажете за другите индустрии?

И още нещо - никакви "западни партньори" няма да ни свършат работата вместо нас. Инфантилната идея, че пробивният икономически растеж на страната ни е включен в нечии външни приоритети и ще ни влекат напред, е идиотизъм. Да, сега всички ресурси идват отвън. Но външен лост без вътрешна политика няма да работи. Наистина ли сме "пробили" за 30 години? А вие лично бихте ли се тревожили за съдбата на икономика, по-малка от 1% от САЩ или ЕС и 0,1% от света? След стабилизирането на ситуацията съдържанието и тонът на разговорите за нашите проблеми ще се промени значително. Западът е прагматизъм.

Практически извод: колкото по-трудна е ситуацията, в която се намирате, толкова по-радикален и решителен трябва да бъде стратегическият отговор. Войната катастрофално изостри и без това слабата инвестиционна позиция на Украйна. Ако въпросите на инвестиционната стратегия сега не са пред кривата на дневния ред като равни, тогава икономическото бъдеще няма да ви хареса много. Това е точната прогноза.

Превод: GlasNews