В пристанищния град Одеса в Южна Украйна нарастват опасенията, че Владимир Путин може да нареди на флота си да атакува. Сателитните изображения показват най-малко 14 кораба на руския флот, които пътуват или се насочват към града (един милион жители) в Черно море. „Операция Одеса“ може да започне по всяко време.

Одеса е стратегически много важна: тук е щабът на украинските военноморски сили. Страната обработва около 60% от стоките си на пристанището, пише bild.de. Ако Одеса падне, Украйна ще бъде откъсната от Черно море и ще бъде в икономически затруднения.

Източник: www.bild.de

Според портала Naval News корабите на руските нашественици са разделени на три групи: най-голямата група кораби (пет десантни кораба) е придружена от две групи военни кораби. Експертите предполагат, че десантните кораби превозват руски войски, които трябва да превземат Одеса.

От началото на войната войските на Путин се опитват да превземат града - без успех. Според регионалния военен щаб те все още не са успели да ликвидират противовъздушната отбрана край Одеса. Експертите също така смятат, че Путин може да блъфира, когато казва, че флотът в Одеса е „просто“ отвличане на вниманието.

Превод: GlasNews