В неделя, 11 февруари, президентът на Украйна Владимир Зеленски извърши редица кадрови промени в командването на въоръжените сили на Украйна. Съответните укази са публикувани на сайта на държавния глава.

Президентът освободи Сергей Наев от длъжността командир на Обединените сили на въоръжените сили на Украйна. На негово място е назначен Юрий Содол.

Зеленски освободи Максим Миргородски от поста командир на Десантно-десантните сили и назначи вместо него Игор Скибюк .

Игор Плахута стана командир на Войските за териториална отбрана. Преди това тази длъжност заемаше Анатолий Баргилевич, но в събота, 10 февруари, той беше назначен за новия началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Новите командири - кои са те?

Юрий Содол - генерал-лейтенант, участник в АТО в Донецка и Луганска области. Бил е командир на 25-та отделна въздушно-десантна бригада, която прекара пет месеца в активни бойни действия.

През януари 2015 г. Содол е назначен за първи заместник-командир на Десантно-десантните войски. А от март 2018 г. оглавява морската пехота.

Герой на Украйна (2022). Има орден „За храброст” 3-та степен (2014 г.), „Богдан Хмелницки” 3-та степен (2015 г.) и медал „За военна служба на Украйна” (2010 г.).

Игор Скибюк - бригаден генерал от украинските въоръжени сили. От 1998 г. служи в 80-та отделна десантно-щурмова бригада, базирана в Лвов. Извървява път от командир на взвод до командир на бригада. Участва във военните действия в Източна Украйна след 2014 г.

По време на пълномащабното нахлуване в Руската федерация той командва части от бригадата, която освобождава редица населени места в района на Харков, по-специално Изюм. От 2023 г. заема длъжността началник на щаба – заместник-командир на Десантно-десантните сили на украинските въоръжени сили.

Герой на Украйна (2022). Носител е на ордена на Богдан Хмелницки 3-та и 2-ра степен (2022 г.).

Игор Плахута - генерал-майор. Бил е командир на 169-и учебен център на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, началник на отдела на Южното териториално командване на Вътрешните войски на МВР. Бил е и заместник-командващ на оперативно-стратегическото командване на войските на Хортица, командвани от новоназначения главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски.

Олександър Сирски е новият главнокомандващ на украинската армия