Израелските специални части провеждат операция на територията на болница "Насър" в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, предадоха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс", като се позоваха на израелската армия.

Тя каза днес, че разполага с достоверна информация, че в болницата може да се намират телата на заложници, отвлечени при нападението на "Хамас" срещу Израел 7 октомври.

"Провеждаме прецизни спасителни операции - каквито сме провеждали и в миналото - като разузнавателните данни сочат, че може да се държат телата на заложници", пише в изявлението.

Контраадмирал Даниел Хагари, главният говорител на израелските въоръжени сили, каза, че операциите са "прецизни и ограничени" и няма да има насилствено евакуиране на медици и пациенти. Израел обвинява "Хамас", че използва болници и други цивилни обекти като жив щит за бойците си. 

Миналия месец заложничка разказа на "Асошиейтед прес", че тя и още десетина други пленници са били задържани в болница „Насър“. Международното право забранява ударите по болнични заведения, но те губят защитата си, ако се използват за военни цели. 

Говорителят на здравното министерство в ивицата Газа Ашраф ал Кидра заяви, че Израел е стартирал "масирано нашествие", при което има ранени бежанци, прикриващи се в болницата. Той допълни, че войската е наредила на медиците да преместят всички пациенти в по-стара сграда, която не е подходяща за лечението им. 

"Мнозина не могат да се евакуират, например тези с ампутирани долни крайници, тежки изгаряния и възрастните", заяви той в интервю за катарския телевизионен канал "Ал Джазира". 

Междувременно, по данни на "Асошиейтед прес", израелските сили нанасят втори ден въздушни удари по Южен Ливан, след като убиха 10 цивилни и трима бойци на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в отговор на ракетна атака, убила един и ранила още няколко израелски войници. "Хизбула" не пое отговорност за вчерашния ракетен обстрел.

Преговорите за примирие в Газа в момента изглежда, че са в застой, като премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се закани да продължи настъплението, докато "Хамас" не бъде разбит и заложниците, пленени при атаките от 7 октомври, не бъдат върнати.