София Ставроу живее в Агадир - град, разположен в югозападната част на Мароко. Като много жители на африканската страна и тя изживява ужаса от мощния трус, който връхлетя Мароко в петък вечерта. 

Както съобщихме, по последни данни жертвите от земетресението в Мароко нараснаха до 1037, а над 1200 са ранени.

Разпространиха видео от ужаса в Маракеш, жертвите са над 1000

Ето какво разказа тя за труса пред GlasNews.bg:

"Земетресението беше безумно, започна бавно с гладко треперене за около 3-5 секунди. Достигна своя връх с 2 наистина силни трусове. Сградите просто се срутиха. Хората изпаднаха в паника и започнаха да плачат. В Агадир се съобщава за пет смъртни случая. Често има слаби трусове и хората са много притеснени, че може да има още мощни земетресения. Къщите имат огромни пукнатини по стените", споделя София.

Хиляди хора избягаха от къщите и жилищните си сгради, след като Националният институт по геофизика на страната предупреди за вторични трусове. 

"Много хора спаха навън. Това е ужасяващо. Иска ми се никой да не преживява това. Хората загубиха къщите си, семействата си, целия си живот. Най-страшно е в Маракеш. Там са загинали най-много хора и целият град е в руини. В Маракеш водата и електричеството спряха известно време след земетресението", добавя още тя. 

София ни изпрати и кадри, показващи хора, които спят от лявата и дясната страна на пътя.

@glasnews На открито от страх: Вторични трусове принудиха хора да спят по улиците в Агадир, Мароко ???? #земетресението #земетресение #Мароко #Агадир #улици #хора #срутени #сгради #бедствие #Marroco #erthquake #GlasNewsBg #fypp #fypage #fyp #viral #explore ♬ original sound - GlasNews.bg

Министерството на вътрешните работи на Мароко призова хората да запазят спокойствие и да избягват паникатa.

В реч, излъчена по държавните медии, Рашид Ал Халфи, генерален секретар на вътрешните работи в министерството, каза, че правителството вече е активирало всички налични ресурси за справяне с трагедията.

Според мароканските медии, това е сред най-мощните земетресения в кралството. На 24 февруари 2004 г. трус с магнитуд 6,3 беше регистриран на 400 километра североизточно от Рабат. Жертвите са 628. На 29 февруари 1960 г. Агадир е сринат от мощен трус, отнел живота на 12 хиляди души или една трета от населението на града.

Очаквайте подробности!

Стотици жертви и срутени сгради след мощно земетресение в Мароко ВИДЕО

Звездата Ашраф Хакими с призив към сънародниците си след мощния трус