Йеменските бунтовници хуси публикваха видео, на което танцуват върху палубата на отвлечения кораб "Galaxy Leader". На борда му има и двама похитени българи.

Клипът показва група въоръжени мъже, които изпълняват танц на победата на похитения на 19 ноември кораб", предаде Times of Israel.

Една от основните причини, по които хусите са смятани за опасни, е че те не представляват държава, а религиозна армия.

Израелската армия съобщи в края на миналата седмица, че корабът, заловен от хусите близо до Йемен, не е израелски и сред екипажа му няма израелци.

Разбра се къде е отвлеченият кораб с двамата българи! Сателитни СНИМКИ го показаха

„Завземането на товарен кораб от хутите близо до Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици. Това е кораб, който напусна Турция и се насочи към Индия с екипаж от цивилни от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб“, съобщи армията в канала си в Telegram.

Става дума за товарен кораб, отдаден под наем от британска на японска компания. Според други сведения корабът под бахамски флаг е регистриран на британска компания, която е частично собственост на израелския магнат Абрахам Рами Унгар. Корабът е бил нает на японска компания по време на отвличането.

Сред екипажа на борда на кораб има различни националности - украинци, българи, филипинци и мексиканци, но не и израелци, предаде АФП.

Белият дом: Хусите да освободят незабавно отвлечения кораб и екипажа