Символ на упадъка на британската мощ едва ли може да бъде по-ярък. Тази седмица крал Чарлз III и министър-председателят на Великобритания Кийр Стармър ще бъдат домакини на 55 нации в Самоа за Срещата на правителствените ръководители на Британската общност, събиране на държавни лидери, свързани с Британската империя.

Но един поглед към тазгодишния списък с гости подчертава как властта на британския монарх не е такава, каквато беше, пише Политико.

Индийският премиер Нарендра Моди и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, двама от най-влиятелните правителствени ръководители на Британската общност, които обикновено присъстват, планират да пропуснат тазгодишната среща на върха в полза на БРИКС.

Шри Ланка, която пък кандидатства за присъединяване към БРИКС тази седмица, не изпраща нито своя министър-председател, нито министър на външните работи в Самоа, каза служител на Върховната комисия в Лондон.

Дори Канада, близък съюзник на Обединеното кралство няма да изпрати своя министър-председател или външен министър на срещата.

Чарлз, официалният глава на Британската общност, остава крал на 15 нации, включително и на Обединеното кралство.

Но и тук посоката на движение не изглежда толкова обещаваща за меката сила на Великобритания. Барбадос стана република през 2021 г., а Ямайка планира да последва примера през следващата година.

Барбадос стана република през 2021 г., на церемонията присъстваше и Чарлз, още като Принц на Уелс

По време на посещението на Чарлз в Австралия, наречено "Прощалното турне на краля", местен сенатор многократно крещя „не е моят крал“, настоявайки: „Дайте ни това, което откраднахте от нас – нашите кости, нашите черепи, нашите бебета, нашите хора.“

"Обидно, неуважително и детско": Ще пренебрегнат Чарлз III в Австралия

Чарлз Трети няма да се намеси, ако Австралия реши да отмени монархията

„Когато кралицата (Елизабет II) почина, мисля, че естествено беше зададен въпросът „тога ли е моментът Австралия да стане република?“, заяви Джордж Брандис, бивш върховен комисар на Австралия в Обединеното кралство. Тази дискусия отпадна в рамките на няколко месеца“, добави Брандис. „Вятърът наистина излезе от платната на австралийския републиканизъм.“ Всъщност, по-рано тази година Австралия отмени референдум по въпроса дали Австралия трябва да стане република.

Самата Британска общност, създадена преди 75 години, не показва признаци на разпадане. На теория тя остава върховен клуб за малки държави, които да се срещат редовно с Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Индия. 

Множество малки карибски нации използваха подготовката за срещата на върха, за да призоват за репарации от Великобритания за наследството от робството, като премиерът на Бахамските острови Филип Дейвис нарече срещата идеалният форум за „постигане на напредък“. 

Никой наистина не вярва, че Обединеното кралство ще предаде репарации на стойност £200 милиарда (според независими изчисления) или £18 трилиона (според изчисления на ООН). Всъщност разговорът се отдалечава от призивите за „чисти“ репарации и се насочва към помощ в борбата с по-широки проблеми като изменението на климата, което удря най-тежко развиващите се, малките и островните държави. Въпросът е твърдо поставен в дневния ред на срещата, заедно с декларация за „устойчив и издръжлив океан“. 

Говорител на правителството обясни, че Обединеното кралство не плаща репарации и че въпросът просто „не е на дневен ред“. Те казаха, че няма да има извинение за ролята на Великобритания в робството.

Империята, над която слънцето никога не залязваше, е на път да потъне в мрак