Членове на изолирано островно племе във Филипините са придобили невероятна „суперсила“ и могат да плуват под вода до пет часа на ден, но уникалният им начин на живот е все по-застрашен.

За това говорят авторите на YouTube канала Project Happiness. Малко познато племе от „хора риби“, способни да преплуват невероятни разстояния под вода без помощ, е застрашено от изчезване. 85-годишният старейшина на село Баджао Сантарави Лалисан от островната провинция Тави-Тауи във Филипините разказа за Project Happiness как хората му са усъвършенствали изкуството на свободното гмуркане през годините.

Според него децата Баджао се учат да се гмуркат почти от раждането си. Изследователите казват, че могат да задържат дъха си много по-дълго от нормалните хора, прекарвайки до пет часа на ден под вода. Тяхната кръв съдържа повече кислород поради уникална мутация в далака.

Старейшина на племето Баджао, островно село, островно племе, може да плува под вода, очила за гмуркане, племенни традицииЦял екран
Село Баджао е на вода Снимка: YouTube

Село Баджао стои на кокили върху водата и са свързани с нестабилни „мостове“ от бамбук и дърво. Местните знаят точно къде да вървят, за да не паднат, но дори това да се случи, няма да има значение, пише fokus. Защото децата на Баджао се научават да плуват веднага щом проходят. Един от местните жители обаче каза, че много от племето започнали да изоставят традиционния начин на живот и започнали да живеят като западняци.

„Тук има много пластмаса, защото днес хората на Баджао ходят до супермаркета“, каза той.

Въпреки това, няколко хора от Баджао все още се придържат към старите традиции, ловейки риба с копие под водата по време на дълги гмуркания и носейки домашни дървени плувни очила, използващи стъкло от счупени бутилки като лещи.

Старейшина на племето Баджао, островно село, островно племе, може да плува под вода, очила за гмуркане, племенни традицииЦял екран
Децата се учат да се гмуркат и плуват под вода от ранна възраст Снимка: YouTube

Старейшината на селото разказа, че баща му му е предал дългогодишните традиции.

„Той каза, че трябва да се съпротивлявам и да задържа дъха си независимо от всичко. Въпросът в ума ми винаги е дали мога да се издигна обратно. Тогава се доверявам на Бог и нека той да ми върне живота, когато се върна на повърхността. В морето намирам всичко необходимо за живота, търся риба сред коралите и камъните, които ловя и готвя“, добави той.

Каналът също научи, че начинът на живот Баджао е застрашен. Една от причините е замърсяването около селото. Обитателите на племето обаче са най-силно повлияни от модерния западен начин на живот.