Началникът на кабинета на президента на Иран Голам-Хосеин Есмаили, който е бил в един от другите хеликоптери, придружаващи Раиси, съобщи, че мъглата не може да е била основната причина за самолетната катастрофа, при която загина президентът Ибрахим Раиси.

Есмаили каза, че мъглата може да е била дълбоко в дефилето, но не по траекторията на полета.

Хеликоптерите летяли малко под облаците, когато пилотът на хеликоптера на Раиси инструктирал всички хеликоптери в конвоя да се издигнат над облаците, пише IRNA. Приблизително 30 секунди след изпълнение на съответните инструкции президентският хеликоптер е забелязан да липсва.

"Нашият пилот се обърна и се върна да търси хеликоптера. Казаха ми, че хеликоптерът може да е паднал, защото нямахме връзка минута и половина. Нашият хеликоптер обиколи няколко пъти и не успя да установи радиовръзка. Кацнахме в мината Sungun след 30 секунди.

Свързахме се с пътниците от хеликоптера, но никой не реагира. Тогава ни казаха, че е направено обаждане до мобилния телефон на капитан Мустафави и г-н ал-Хашем отговори и каза, че е паднал в дерето, но не каза какво се е случило.

След това, когато се свързах с г-н ал-Хашем, той каза: „Не се чувствам добре, не знам какво се случи, не знам къде съм, под дърветата съм, не знам, не виждам никого, аз съм сам“.

Той описа гората. Стана ни ясно, че хеликоптерът е паднал. Взехме линейка и медицински лица и отидохме на място. Говорихме с г-н Ал-Хашем няколко пъти, той вероятно отговаряше на обаждания в продължение на три часа. Тогава се оказа, че всички са загинали наведнъж, а г-н ал-Хашем умира няколко часа по-късно. Не се чуваше звук от експлозия, не се виждаше огън или дим.

В 3 - 3:30 ч времето в района се промени напълно. Когато спасителите пристигнаха на мястото, времето се беше променило напълно. Не знам какви са метеорологичните условия за полет с хеликоптер, но от това, което видях с очите си, условията по време на полета бяха нормални. Видяхме облака само в едно дефиле и в много ограничен район, така че не мога да кажа дали може да е фактор, който е попречил на полета или не“, каза Есмаили.

Превод: GlasNews