Страните от НАТО имат неформални споразумения да се въздържат от доставка на определени видове оръжия на Украйна. Според германската информационна агенция DPA това се дължи на риска от пряка военна конфронтация с Русия, който Алиансът иска да сведе до минимум.

Публикуването на споразуменията беше публикувано снощи от ZEIT ONLINE. В същото време в мрежата се появиха още няколко тематични изявления, които предполагат, че Западът принуждава Украйна да се обърне към Русия, създавайки ситуация на „избор без избор“, отбелязва facenews.ua.

Има опасения, че Руската федерация може официално да приеме доставката на западни бойни танкове и бойни самолети като влизане във войната и да предприеме военни мерки в отговор. Оръжейни системи от този тип все още не са доставени в Украйна.

Според парламентарната група на Социалдемократическата партия на Германия (СПД) това неформално споразумение е известно в Берлин.

„Комисията по отбрана беше напълно информирана за това в средата на май“, каза Волфганг Хелмих, говорител на отбранителната политика на парламентарната група на СДП.

Според говорител на НАТО всички решения за доставките в крайна сметка зависят от отделните държави-членки. Досега те се придържаха към неформални споразумения, отчасти поради страха, че няма да получат пълната подкрепа на своите партньори от НАТО в случай на руска атака.

Украйна е поставена в положение на „избор без избор“, така че Русия да получи „мир“ при свои собствени условия

Както знаете, на 25 май бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър по време на речта си на Световния икономически форум в Давос каза, че Украйна трябва да преговаря с Русия, дори ако се изискват отстъпки от нея. Според него преговорите между Руската федерация и Украйна трябва да започнат през следващите два месеца, преди да доведат до последствия, които няма да бъдат лесни за преодоляване.

С оглед на последните новини от фронта, липсата на необходимите видове оръжия, опитите на някои западни лидери да наложат „мир с Путин“ на Украйна, за първи път предаването на Алексей Арестович с Марк Фейгин беше песимистично. По-специално вчера съветникът на ръководителя на канцеларията на президента обвини Германия, че е поставила Украйна в трудна ситуация на изток заради нейната бавност.

„Нека бъдем честни: Русия сега има тактически успех в Украйна, който заплашва да се развие в оперативен в посока Лисичанск-Северодонецк. Как може да се обясни това? Темпът на ленд-лизинг, който очаквахме преди месец, не се осъществи. Не поради американски или британски оръжия, а за сметка на германското - казва Арестович. - И ако пристигнат 50 гепарда, 100 мардера, гаубици и т.н., ситуацията би била далеч от това, което е сега. Всъщност германската страна забавя предаването на военна техника към нас и косвено е виновна за случващото се на фронта."

Освен това той подчерта, че в Европа се е образувал пропутинов блок от няколко държави, които са за възможно най-бързо успокояване на агресора чрез преговори.

По-специално, Италия, Унгария и Кипър подкрепиха включването на параграф за необходимостта от мирни преговори между Украйна и Русия в проекта на окончателното изявление на срещата на ЕС на 30-31 май за примирие."

Според агенцията инициативата е поета от Италия. Тя беше подкрепена само от Унгария и Кипър, които бяха критични към новия пакет от европейски санкции срещу Русия. Унгария се противопоставя на петролното ембарго, а Кипър е обезпокоен от забраната за продажба на недвижими имоти на руски граждани.

„Всички страни са за мир. Но Германия, Франция, Италия и Унгария предлагат да се помирят с Путин, а ръководителят на Европейската комисия настоява за стратегическото поражение на Руската федерация в Украйна. Резултатът от тази конфронтация ще бъде ясен на заседание на Европейската комисия на 30-31 май“, отбелязва Арестович .

Президентът Владимир Зеленски беше възмутен, че в света има предложения да се вземат предвид интересите на страната-агресор.

"Въпреки хилядите руски ракети, които удариха Украйна. Въпреки десетките хиляди убити украинци. Въпреки Буча и Мариупол. Въпреки разрушените градове. И въпреки построените от руската държава "филтрационни лагери", в които убиват, измъчват, изнасилват и унижават като на конвейер. Русия направи всичко в Европа“, казва Зеленски.

Арестович не си подбираше думите и изпрати на х*у западните лидери, които предлагат на Украйна да направи териториални отстъпки на Русия в името на мира и преодоляването на „ужасната хранителна опасност“. Например, украинците трябва да "бъдат умерени в апетита си" и да дадат на Русия регионите Запорожие и Херсон.

„Нека го кажем така, деликатно: защо не отидете нах*й" с такива предложения. Търгувате с украинска територия? Има кръв, децата ни умират, войници, пехотата спира снарядите със собствените си тела. И ни казват как да жертваме, мамка му, територии. Майната ви, ****, това никога няма да стане", каза Арестович и добави характерен жест в края на изявлението.

Полша се готви за руска атака, заплахите на Кадиров

Случайно ли е, но и снощи се появи видео с украинския посланик във Варшава Андрий Дещица, в което той казва, че Полша се готви за руска атака. Според дипломата ракетите, които руснаците изстрелват в района на Лвов, могат да летят до полска територия.

„Виждаме, че Киев е обстрелван, когато там има делегации на други държави, а Русия е емоционално „обидена“ по този начин, като обстрелва жилищни райони, разрушавайки инфраструктурата и убивайки цивилни. Това също може да се случи, ако Полша направи някакви изявления и след това Русия може да се опита да го обстреля. Няма нужда да се страхуваме от това, трябва да се подготвим за това и трябва да сме готови да дадем същия силен отпор на Русия, както направи Украйна", каза Дещица.

Също вчера в мрежата се появи видео, в което Рамзан Кадиров заплашва Полша „да покаже какво може Русия за 6 минути“.

"Украйна вече е затворен въпрос. Интересувам се от Полша. След Украйна, ако има екип, ще покажем на какво сме способни за 6 секунди. По-добре вземете оръжията си (поляците) от наемниците", каза Кадиров.

По-рано The Washington Post съобщи, че Украйна се готви за възможно повторно нахлуване на Русия от север. Александър Середа, заместник-командир на Държавната гранична охрана в Черниговска област, каза, че всеки ден на територията на региона падат от два до осем снаряда.

Превод: GlasNews