Мистериозният пясъчен остров се появява на картите от стотици години, но вече изчезна в съвременните записи.

Малко известни и неизследвани острови са разпръснати по света, много от които са на стотици, а понякога и хиляди километри от най-близката суша. Има обаче и парче земя в океана, което предизвиква по-голям интерес от други, често наричано „островът фантом“.

Някога остров Санди се е намирал между Австралия и Нова Каледония (френска територия), но днес, след като изследователите се опитаха и не успяха да открият местоположението му през последните векове, той изглежда несъществуващ, пише Daily Express.

Историята на това парче земя започва на 15 септември 1774 г., когато капитан Джеймс Кук картографира остров Санди I, разположен край североизточното крайбрежие на Австралия и в източното Коралово море. Мореплавателят пише за това в своята Карта на откритията, направени в южната част на Тихия океан през 1776 г.

Историците смятат, че островът е бил дълъг около 15 мили и широк малко над 3 мили, което е доста трудно да се пропусне предвид размера му. През 1876 г., точно 100 години след публикуването на колекцията, китоловният кораб Velocity също съобщава за откриването на остров Санди, който е отбелязан на британски и германски карти от 19 век.

Остров в океана, остров, малък остров, мистериозен остров, изчезнал остров, пясъчен остров, несъществуващ остров, остров на картатаЦял екран
Китоловният кораб Velocity също съобщи, че е открил остров Санди, който е отбелязан на британски и германски карти от 19-ти век Снимка: RC Carrington

Някои карти обаче скоро започнаха да използват ED - "съмнително съществуване" - след като няколко пътувания не успяха да открият острова, където се предполагаше, че се намира. През 1979 г. Френската хидрографска служба напълно изключва острова от морските си карти, но няколко десетилетия по-късно остров Санди започва да се появява отново на цифрови карти.

На 22 ноември 2012 г. австралийските учени от Southern Surveyor тръгнаха да търсят острова, но, както и предишните пъти, не успяха да открият значителна площ земя. Те записват точната дълбочина на океана в координатна точка, която е по-малка от 4300 фута, което означава, че практически няма шанс сушата да бъде скрита под вълните.

Остров в океана, остров, малък остров, мистериозен остров, изчезнал остров, пясъчен остров, несъществуващ остров, остров на картатаЦял екран
Google Maps премахна този остров от услугата си, но неясните му очертания все още могат да бъдат намерени Снимка: Google Maps

Въпреки че Google Maps премахна острова от своята услуга, неговите неясни очертания все още могат да бъдат намерени при търсене на тези точни координати: 19,22° ю. 159,93° и.д.

Изданието отбелязва, че няма конкретно обяснение защо различни изследователи са докладвали за наблюдения на остров Санди през годините, но мнозина смятат, че това може да са плаващи останки от вулканично изригване, което бавно се е преместило през Тихия океан, преди да се разтвори напълно в морето.