Прокурорите от военната секция на Главната прокуратура официално повдигнаха обвинения срещу бившия президент на Румъния Йон Илиеску и трима други бивши високопоставени официални представители по делото за Революцията от 1989 г., съобщава информационният сайт Зиаре.

Йон Илиеску (член и председател на Съвета на Фронта за национално спасение (СФНС)), Джелу Войкан Войкулеску (член на СФНС и бивш заместник министър-председател), Йосиф Рус (бивш командир на военната авиация ) и Емил Думитреску (бивш член на СФНС), са обвинени в престъпления срещу човечеството, се посочва в съобщение на прокуратурата.

Сайтът уточнява, че става въпрос за процедурна стъпка преди изпращането на съд, която означава, че Илиеску, Войкулеску, Рус и Думитреску преминават от заподозрени в обвиняеми по делото.

Според военните прокурори е имало план за диверсия, който е бил приложен след бягството на диктатора Николае Чаушеску и съпругата му Елена на 22 декември 1989 г. Прокурорите твърдят, че терористичната психоза "е била създадена съзнателно чрез диверсия и дезинформация и е предизвикала след 22 декември 1989 г. смъртта на 862 души, раняването на 2150 души, лишаване от свобода и психически травми на стотици хора".

"Целият този процес представлява политическо отмъщение. Тъжно и болезнено е Революцията да бъде използвана в политическите борби", коментира днес Джелу Войкан Войкулеску.