Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря операциите на Ал Джазира в Израел в неделя на фона на войната в Газа. Решението е взето с основание, че катарската телевизионна мрежа "заплашва националната сигурност", предава Ройтерс.

Ал Джазира нарече хода "криминално действие" и отхвърли обвинението, че мрежата застрашава сигурността на Израел като "опасна и нелепа лъжа", която излага на риск нейните журналисти.

Каналът заяви, че си запазва правото да "преследва всяка правна стъпка".

Израелските доставчици на сателитна и кабелна телевизия спряха излъчването на Ал Джазира след решението на правителството. Министерството на комуникациите съобщи, че е в ход полицейска акция срещу телевизията.

Мрежата е финансирана от катарското правителство и е критична към военната операция на Израел в Газа, откъдето предава денонощно през цялата война.

"Каналът за подстрекателство Ал Джазира ще бъде затворен в Израел", написа Нетаняху в социалните медии след единодушното гласуване на кабинета.

В изявление на правителството се казва, че министърът на комуникациите на Израел е подписал заповеди за "незабавни действия", но поне един депутат, който подкрепи затварянето, каза, че Ал Джазира все още може да се опита да го блокира в съда.

Мярката, се казва в изявлението, ще включва затваряне на офисите на Ал Джазира в Израел, конфискуване на оборудване за излъчване, прекъсване на канала от кабелни и сателитни компании и блокиране на уебсайтовете му. Не се споменават операциите на Ал Джазира в Газа.

Към момента няма официален коментар от катарското правителство.

Ал Джазира по-рано нарече израелските усилия за ограничаване на дейността му "ескалация" и каза в изявление в началото на април, че "то идва като част от поредица от систематични израелски атаки, за да заглушат Ал Джазира".

В него се казва, че израелските власти умишлено са набелязали и убили няколко от журналистите, включително Самер Абу Дакка и Хамза Ал Дадух, и двамата убити в Газа по време на конфликта. Израел заяви, че не атакува журналисти.

Катар създаде Ал Джазира през 1996 г. и гледа на мрежата като на начин за укрепване на глобалния си профил.

"Медийната мрежа на Ал Джазира категорично осъжда и заклеймява този престъпен акт, който нарушава човешките права и основното право на достъп до информация", се казва в изявление на мрежата. "Ал Джазира потвърждава правото си да продължи да предоставя новини и информация на своята глобална публика."

Службата на ООН по правата на човека също разкритикува затварянето.

"Съжаляваме за решението на кабинета (на Израел) да затвори Ал Джазира в Израел", се казва в социалната мрежа X. "Свободните и независими медии са от съществено значение за осигуряване на прозрачност и отчетност. Сега, още повече предвид строгите ограничения върху репортажите от Газа, свободата на изразяване е ключово човешко право. Настоятелно призоваваме правителството да отмени забраната."

Израелският парламент ратифицира миналия месец закон, позволяващ временно затваряне в Израел на чуждестранни телевизионни оператори, считани за заплаха за националната сигурност.

Законът позволява на Нетаняху и неговия кабинет по сигурността да затворят офисите на мрежата в Израел за 45 дни, период, който може да бъде подновен, така че може да остане в сила до края на юли или до края на големите военни операции в Газа.

Катар, където са базирани няколко политически лидери на Хамас, се опитва да посредничи за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, което може да спре войната в Газа.