Повече от 90 палестинци, много от които роднини, загинаха при израелски удари по две жилищни сгради в Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на медицинските и спасителни служби в палестинския анклав.

Това стана ден след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че в ивицата Газа няма безопасни места и че продължаващата израелска офанзива сериозно възпрепятства разпределянето на хуманитарната помощ.

Освен това днес израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че през последната седмица техни военнослужещи са арестували стотици предполагаеми бойци в палестинския анклав и че са прехвърлили над 200 от тях на територията на Израел. Това съобщение представлява необичайно огласяване на детайли около спорната политика на Тел Авив за масово задържане на палестинци, отбелязва АП. ЦАХАЛ допълни, че досега над 700 души, за които се предполага, че са свързани с палестинските ислямистки групировки "Хамас" и "Ислямски джихад", са изпратени в израелски затвори.

Въпреки засилващите се призиви за спиране на огъня, Израел се зарече, че няма да спре да воюва, докато не унищожи "Хамас" и не освободи всички заложници, държани от групировката. Правителството на Байдън защитава Израел на дипломатическата сцена.

Съветът за сигурност на ООН вчера прие смекчен текст на резолюция, която призовава за незабавно увеличаване на доставките на хуманитарна помощ за Газа, но не и за спиране на огъня.