Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов в интервю за американското издание на Wall Street Journal каза, че без данните, получени от финансиста Денис Киреев, който беше убит в центъра на Киев, Киев би бил превзет от руските войски.

Както припомня WSJ, миналата пролет Киреев беше задържан от Службата за сигурност на Украйна, а през март тялото на 45-годишния банкер и участник в първите преговори за прекратяване на огъня между Русия и Украйна беше открито на тротоара, той беше прострелян в гръб.

Известно е, че той беше погребан няколко дни по-късно, а президентът Володимир Зеленски участва в церемонията, проведена с държавни почести. Държавният глава го награждава посмъртно с медал за „защита на държавния суверенитет“.

В разговор с американски журналисти Буданов каза, че "ако не беше Киреев, най-вероятно Киев щеше да бъде превзет". Известно е, че финансистът е работил в европейски банки и американски кредитни институции, а именно в Crédit Lyonnais, Citibank и ING, както и в Oschadbank (Украйна).

От 2006 г. той си сътрудничи с Андрей и Сергей Клюеви, близки до Янукович предприемачи от Донецка област, той им помогна да изтеглят активите си от Украйна в Русия, където братята по-късно се преместиха.

Роднина на Киреев през 2003 г. пое поста заместник-ръководител на СБУ, според WSJ, а самият финансист „обичаше да играе ролята на агент 007“.

Началникът на ГУР Буданов привлече вниманието към Киреев през 2021 г., като го извика в щаба на разузнаването. Той предложи на Киреев да използва връзките си във финансовия сектор и специалните служби, за да разбере за плановете на Москва, и той се съгласи.

Тогава банкерът стана участник в преговорите между Русия и Украйна в Беларус. Той обаче бил повикан в Киев след първия кръг. Пристигнал в СБУ, където му се обадили от приемната на директора на контраразузнаването Александър Поклад. Това съобщи пред WSJ Кирил Буданов.

Пристигайки в Киев, банкерът предупредил охраната и бившите офицери от военното разузнаване в неговата група за вероятен арест. Пристигайки в катедралата "Св. София", Киреев и охраната му виждат агенти на СБУ, които изтичват от микробусите. На охраната било наредено да предадат оръжието си и Киреев беше отведен.

Час и половина по-късно тялото му беше открито от агенти на ГУР, а няколко месеца по-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни шефа на СБУ и направи редица кадрови промени в спецслужбата.

Превод: GlasNews