На Запад нараства страхът, че Владимир Путин ще нареди използването на оръжия за масово унищожение, за да сломи съпротивата на украинската армия и милиции, които твърдо защитават украинските градове Киев, Харков, Суми, Николаев и Мариупол.

Ако по-рано възможното използване на тактическо ядрено оръжие беше тревожно, днес Западът не изключва, че притиснатият в ъгъла диктатор ще използва химическо оръжие срещу украинците.

Това може да се случи в хода на "ужасяваща атака" срещу Киев, когато руските военни ще организират нарушено снабдяване на своите войски на север и запад от украинската столица, пише BBC .

„Мисля, че имаме основание да вярваме, че руснаците могат да използват неконвенционални оръжия след всичко, което сме виждали в други войни“, каза британски вестници, цитирани от западен служител. Той даде пример с войната в Сирия, в която съюзниците на Русия използваха химическо оръжие.

В същото време говорителят на руското министерство на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков каза пред репортери, че националистите подготвят провокации в Украйна, използвайки отровни вещества, за да обвинят Русия в предполагаемо използване на химическо оръжие, 

Както уточниха от ведомството, украинските националисти са донесли около 80 тона амоняк в село Золочев северозападно от Харков.

„В нощта на 9 март 2022 г. украинските националисти донесоха около 80 тона амоняк в село Золочев северозападно от Харков. Според граждани, напуснали Золочев, националистите ги учат как да действат правилно в ситуация на химическа атака. Всичко това показва, че украинските националисти готвят провокация с използване на отровни вещества, за да обвинят Русия, че уж използва химическо оръжие“, обясни Конашенков.

Превод: GlasNews