Руският президент Владимир Путин „не показва никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация". Това каза вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, и обвини Москва в „зверско и възмутително поведение“ в Украйна.

„САЩ се опитват да участват активно в дипломацията. От всичко видяно и казано дотук Путин не показва никакви признаци да се ангажира със сериозна дипломация“, каза Харис, която бе на посещение в Румъния.

Зеленски пита Путин: Какви химически оръжия си ни подготвил? ВИДЕО

„Ние смятаме, че дипломацията е начинът за разрешаване на проблемите, но в същото време трябва да гарантираме силата на нашите съюзници. А Русия трябва да знае, че има сериозни последици за действията си в Украйна“, каза Харис на пресконференция в Букурещ с румънския президент Клаус Йоханис.

САЩ ще прекрати нормалните търговски отношения с Русия

„Всяка умишлена атака оръжия, насочени към цивилни граждани, е военно престъпление. Точка!“, каза Харис като посочи нападението на детска болница с родилно отделение в украинския пристанищен град Мариупол, при което бяха убити най-малко трима души, включително дете.

До момента Световната здравна организация е регистрирала 26 атаки и най-малко 12 смъртни случая след атаки на здравни заведения в Украйна.

Европейската комисия налага нови санкции - спира членството на Русия в три организации