Брутални кадри  показват касапницата в Израел. Силите на Хамас са превзели 7 града и са изстреляли 5000 ракети, улиците са осеяни с трупове.

Израелската армия продължава да води сражения със стотици въоръжени нападатели, заяви тази вечер нейният говорител подполковник Ричард Хехт. Мащабната атака предизвика ответни удари от страна на Израел.

Палестински щурмови групи нахлуха в страната по море с лодки, по въздух с парапланери и по суша с автомобили и мотоциклети.

Алармата звучи непрекъснато от 6:30 в много населени места в страната, включително Тел Авив.

 

Тълпи от хора се опитват да напуснат Израел в паника. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че Израел е в състояние на война и той нареди прочистването на граничните селища от бойците на Хамас. Започна мобилизацията на резервистите от Израелските отбранителни сили.

"Това е война": Около 300 убити и 1700 ранени в битките между Израел и Хамас

Екстремистите на Хамас превзеха населени райони в Израел след широкомащабната атака, започнала тази сутрин.

Появиха се брутални кадри на израелски войници, разстрелвани в казарми и по улиците. Видеото показва как екипажът на танк „Меркава“ е линчуван.

Освен това по улиците лежат трупове на израелски войници, убити по време на престрелки. Освен това по време на атаките палестинците плениха много израелски войници и бяха отведени в Газа.

Близо 50 българи са блокирани на летището в Тел Авив

Днешните събития в Израел се превърнаха в най-голямото военно нахлуване в страната от ивицата Газа в последно време. 

 

 

В Южен Израел избухнаха улични боеве; бойци на Хамас превзеха полицейски участък в град Сдерот. Израелска военна база също беше атакувана в региона и беше съобщено, че израелски войници са заловени. 

Движението Хамас обяви началото на операция "Наводнението на Ал-Акса", чиято цел е създаването на палестинска държава.

Израел на свой ред обяви началото на военната операция „Железни мечове“ в ивицата Газа. Обявен е спешна мобилизация на резервисти.

Израелските ВВС извършиха поредица от бомбени атаки срещу ивицата Газа, израелският премиер се обърна към нацията 

Израелските военновъздушни сили започнаха серия от бомбени атаки срещу Ивицата Газа, а премиерът Бенямин Нетаняху направи спешно обръщение към нацията.

Съобщава се за цивилни жертви в резултат на удара на израелската авиация. Междувременно израелският премиер започна обръщение към нацията на извънредно заседание на правителството.

„Нашата първа цел е да изчистим района от проникнали вражески сили и да възстановим сигурността на населените места, които са били атакувани.

Израел спира доставките на ток за Газа, хиляди резервисти се връщат от Гърция

Втората цел е врагът да плати огромна цена, включително в ивицата Газа. 

Третата цел е да се укрепят други потенциални сцени на война, така че врагът да не направи грешката да се присъедини към тази война“, каза Нетаняху.

Последното изглежда е намек за евентуално участие на ливанската Хизбула.

По-рано днес Хамас обяви, че е заловил израелския генерал Нимрод Алони в дома му близо до границата и дори бе публикувана снимка на човек, за когото се твърди, че е Алони. Това обаче се оказаха фалшиви новини.

Анна от Израел: Въоръжени стрелят по улиците, има заложници и отвлечени

От израелската армия обаче потвърдиха, че Хамас в момента контролират 7 израелски общини.

Израелските власти са инструктирали всички граждани да не напускат домовете си, а при сигнал от сирена да влизат в бомбоубежищата на дома си, или да отидат до най-близкото такова.

Бомбардировките са на територията на цялата страна. В интернет вече се появиха видеа, които показват как лидерите на Хамас наблюдават нападенията по телевизията и се молят на Аллах.

Броят на загиналите израелци достигна вече 250, ранените и хоспитализираните са най-малко 1452. 52 израелци са взети за заложници, включително деца, жени и възрастни хора. Някои от заловените са били убити, но властите не дават точна информация за пленените израелци, съобщи The Times of Israel.   Полицията призова хората с изчезнали членове на семейството да се свържат със снимки и ДНК проби на изчезналия човек.

Най-малко 232 палестинци са убити и над 1600 са ранени от израелските въздушни удари в Газа, съобщиха от здравните служби в ивицата.

 "Сражаваме се на 22 места", заяви военният говорител Даниел Хагари. "Няма селище в Южен Израел, в което да нямаме сили", добави той. "Има селища, които са прочистени от терористи, но искаме да завършим допълнителен оглед на района, преди да обявим това", добави Хагари.

 

Анна от Израел: Въоръжени стрелят по улиците, има заложници и отвлечени


Във всички райони са установени пътни блокади. Израел ще спре и доставките на електроенергия за територията на ивицата Газа, каза министъра на енергетиката на страната Израел Кац. "Подписах заповед, с която нареждам на компанията доставчик на електроенергия, да спре доставките на електроенергия за ивицата Газа. Това, което беше, вече няма да бъде", написа той на профила си в социалната медия "Екс".

Около 5 000 израелски резервисти ще се приберат от Атина за Йерусалим. С около 20 полета от Атина ще бъдат превозени около 5000 израелски резервисти до родината им, за да се присъединят към въоръжените сили на страната.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече тази вечер да унищожи палестинското ислямистко движение Хамас, което предприе днес най-голямото си нападение срещу страната му.

В телевизионно обръщение Нетаняху нарече Газа "град на злото" и се закани да отмъсти за този "черен ден".

Израелската армия ще използва "цялата си мощ", за да "унищожи капацитета" на Хамас, подчерта Нетаняху. "Всички тези места, където Хамас се крие... ние ще ги превърнем в руини", обеща той.