Държавната компания "Енергоатом" публикува карта, показваща кои територии на Украйна ще пострадат от евентуална авария в АЕЦ "Запорожие". Според картата на вятъра за 29 август, ако все пак възникне авария в атомната електроцентрала, радиационният облак ще „покрие“ част от южната част на Украйна, югозападните райони на Русия, съобщава пресслужбата на компанията в Telegram.

В доклада на Енергоатом се казва, че в случай на авария в един от енергоблоковете на Запорожката АЕЦ радиационният облак, както се вижда от картата на движението на вятъра, ще се движи в югоизточна посока към Руската федерация.

Специалистите на Енергоатом препоръчват на населението на териториите на Украйна, които могат да бъдат засегнати от радиация, да извършва йодна профилактика и да не излиза без крайна необходимост. При все пак инцидент се препоръчва на населението да използва респираторна защита.

В съобщението на енергийната компания се препоръчва и уплътняване на прозорци и врати в случай на радиационен облак. Специалистите препоръчват изключване на климатиците и вентилаторите и затваряне на всички отвори и комини.

Също така препоръчва на населението при радиационна заплаха да запечатва храна, вода, документи и облекло, както и други ценности.

Според пресслужбата на компанията Енергоатом от 27 август руските войски ще продължат да обстрелват територията на Запорожката атомна електроцентрала. Заради периодичните обстрели инфраструктурата на електроцентралата вече е повредена и има голям риск от авария.

Превод: GlasNews