Кралицата използва своето коледно послание, за да изпрати трогателен поздрав към херцога на Единбург, описвайки как неговият „палав, любознателен поглед е бил толкова ярък в края, колкото беше, когато тя го погледна за първи път“.

В емоционално и прочувствено писмо 95-годишната жена обясни как тя и останалата част от семейството са се “подготвили” за първата си Коледа без принц Филип За съжаление ще ви липсва неговият “познат смях”.

Кралицата похвали работата му, а също така разказа колко се гордее с нея принц на Уелс И херцог на Кеймбридж Да носиш тоягата – особено когато става дума за климатичната криза.

Съобщението за рождения ден включваше кадри от всички най-известни членове на кралските особи, но не се споменаваше средният й син, принц Андрю, или херцогът и херцогинята на Съсекс, триото, след като се оттегли от кралските си задължения.

Принцът на Уелс и херцогинята на Корнуол пристигат за коледна сутрешна църковна служба в параклиса Сейнт Джордж в замъка Уиндзор.  Дата на снимката: събота, 25 декември 2021 г.

Принц Чарлз и Камила, херцогинята на Корнуол, махат с ръка, докато пристигат в църквата в Уиндзор на Коледа

Имаше обаче споменаване Лилибет, дъщеря на Съсекс, като един от четиримата внуци, родени през 2021 г.

Припомняйки най-лично това, което той обичаше най-много в покойния й съпруг, тя каза: „Неговото чувство за услуга, интелектуалното му любопитство и способността му да носи радост от всяка ситуация са неудържими.

„Този ​​палав, любопитен блясък най-накрая беше толкова ярък, колкото когато го погледнах за първи път.

„Но животът, разбира се, се състои от последната раздяла, както и първите срещи и колкото и да ми липсва на семейството ми и на мен, знам, че той иска да се наслаждаваме на Коледа.

Деканът на Уиндзор (в центъра) се срещна с херцога и херцогинята на Глостър, когато пристигнаха за коледната сутрешна църковна служба в параклиса Сейнт Джордж, замъка Уиндзор.  Дата на снимката: събота, 25 декември 2021 г.
Деканът на Уиндзор поздравява херцога и херцогинята на Глостър

„Почувствахме присъствието му и като толкова много хора по света се подготвихме за Коледа.

Тя благодари на много доброжелатели, които изпратиха своите съболезнования след смъртта му през април, и каза, че оценява колко трудна може да бъде Коледа за мнозина.

„Въпреки че това е време на голямо щастие и голяма радост за мнозина, Коледа може да бъде трудна за тези, които са загубили близки“, каза тя.

„По-специално тази година разбирам защо.

Граф Уесекс (вляво) и графиня на Уесекс пристигат в параклиса Сейнт Джордж

Графът (вляво) и графинята на Уесекс пристигат в църквата Свети Георги

„Но за мен през месеците след смъртта на моя любим Филип почувствах голямо облекчение от многото топлина и обич, които дадох на живота и работата му от всички части на страната, Британската общност и света.“

Писмото започва с пасаж от една от най-известните речи на кралицата по повод златната им годишнина от сватбата, която тя описва като “сила и оцеляване”.

Тържествената реч беше заснета миналата седмица в Бялата гостна в замъка Уиндзор.

На бюрото до нея има една-единствена снимка на нея и принц Филип, направена през 2007 г. в Броудландс, който някога е бил дом на чичото на Филип лорд Маунтбатън, където са прекарали част от медения си месец.

Британската кралица Елизабет и принц Филип, херцог на Единбург се разхождат в Броудлендс в Ръмзи, Южна Англия на тази недатирана снимка, направена през 2007 г. Кралицата и принц Филип ще отпразнуват годишнината си от диамантената сватба със специална благодарствена служба през ноември REUTERS/Fiona Хансън/Пол (Великобритания - марки) : Кралско общество).

Тази снимка на кралицата и нейния съпруг в Броудландс, Хемпшир през 2007 г. седна на бюрото на кралицата, за да изнесе реч
Заложено като 22:30 GMT четвъртък, 23 декември 2021 г. Снимка от файла на 23.11.1947 г. Принцеса Елизабет се наслаждава на пикник със съпруга си, херцога на Единбург в Броудландс, Хемпшир, по време на първата им публична изява след сватбата им.  В коледното си предаване кралицата беше видяна да носи същата брошка с хризантема, която носеше и на снимки, направени на същото място, за да отпразнуват годишнината от сватбата им с диаманти през 2007 г. Дата на излизане: четвъртък, 23 декември 2021 г.

Тя пресъздаде подобна снимка, направена на същото място по време на медения ни месец

Снимката е направена за празнуване на годишнината от сватбата им с диаманти и е пресъздадена снимка, направена по време на медения им месец през 1947 г.

Облечена в ярко червено, кралицата носи същата рубинена брошка с хризантема, която носеше и на двете снимки.

Въпреки че беше много по-лична от предишни години, нейната реч също отразява ограниченията, които пандемията COVID-19 наложи на толкова много хора, и как хората могат поне да се чувстват комфортно да се срещат със семейството си тази година.

Тя каза: кога Коронавирусна болест Отново това означава, че не можем да празнуваме, както искаме, все още можем да се наслаждаваме на много щастливи традиции, независимо дали става дума за пеене на коледни песни, стига мелодията да е добре позната, украсяване на елхата, раздаване и получаване на подаръци или гледане на любим филм, в който вече знаем края.

Затворено до 16:00 GMT петък, 24 декември 2021 г. Queen излъчва за Коледа 2021. Няма по-нататъшно използване без разрешение за ITN.  Разпространителна снимка на децата в Кралското училище, Уиндзор, които направиха 100 бели и златни звезди, за да украсят коледната елха, която се появява в коледното предаване на кралицата, и ги окачиха на училищната елха след записване до края на срока, заведоха ги у дома като подарък за техните родители и настойници.  Дата на издаване: петък, 24 декември 2021 г.

Предимство на децата в Кралското училище, Уиндзор

„Не е изненада, че семействата често ценят коледната рутина.

„Виждаме нашите деца и техните семейства, които приемат роли, традиции и ценности, които означават толкова много за нас, тъй като се предават от поколение на поколение, понякога актуализирани с промяната на времената.

“Виждам го в семейството си и той е източник на голямо щастие.”

Тази седмица беше обявено, че кралицата се съгласи да отправи благодарствена служба на принц Филип следващата пролет, на която ще присъстват благотворителните организации, които той създаде и подкрепя.

Ограничено до 16:00 GMT петък, 24 декември 2021 г. За използване само във връзка със съвременно отразяване на излъчването на кралицата.  s за Коледа 2021. Няма по-нататъшна употреба без разрешение на ITN.  Снимка на флаер на Хорът на Сингологичното общество, записващ клип от коледното излъчване на кралицата в зала Сейнт Джордж в замъка Уиндзор.

Съобщението е заснето миналата седмица в Уиндзор

Тя каза за наследството му: „Принц Филип винаги е бил наясно с това чувство за предаване на щафетата, поради което той създаде наградата на херцога на Единбург, която дава на младите хора в Британската общност и извън нея възможност за изследване и приключения.

„Това продължава да бъде невероятен успех, базиран на неговата вяра в бъдещето. Той също така беше ранен шампион в приемането на сериозно нашето лидерство в областта на околната среда и аз съм горд без думи, че неговата пионерска работа е предприета и засилена от най-големия ни син Чарлз и най-големият син Уилям.

„Той имаше впечатляваща подкрепа от Камила и Катрин наскоро на срещата на върха на COP за изменението на климата в Глазгоу.“

Тя също така се възползва от възможността да говори за друго огромно събитие, което ще отпразнува следващата година, нейния платинен юбилей.

Ограничено до 16:00 GMT петък, 24 декември 2021 г. За използване само във връзка със съвременно отразяване на излъчването на кралицата.  s за Коледа 2021. Няма по-нататъшна употреба без разрешение на ITN.  Снимка на флаер на Централната дивизия на Кралския британски легион, записваща клип от коледното предаване на кралицата на територията на замъка Уиндзор.  Дата на пускане: петък, 24 декември 2021 г.

Централната дивизия на Кралския британски легион също присъства

„Само шест седмици след това февруари ще отбележи началото на моята лична юбилейна година, която се надявам да бъде възможност за хората навсякъде да се насладят на духа на заедността и възможност да благодаря за огромните промени, настъпили в миналото седемдесет години, в социално, научно и културно отношение, както и да очакваме с нетърпение с доверие“.

Кралицата, решила да прекара Коледа в Уиндзор вместо СандрингамКъм него се присъединиха и няколко членове на семейството.

Принцът на Уелс, херцогинята на Корнуол, графът и графинята на Уесекс и двете им деца, както и херцогът и херцогинята на Глостър присъстваха на литургия в параклиса Сейнт Джордж.

Кралицата не присъства, а вместо това взе личното решение да отбележи деня насаме с молитва.