За нови сражения в срещуположни краища на Украйна съобщават властите в Киев тази вечер.

Украинската армия е предприела контраофанзиви срещу руските войски на североизток, в района на Харков, и на югозапад, край Николаев, съобщи служител на министерството на вътрешните работи на Украйна, цитиран от агенция Ройтерс.

Харков е един от градовете, блокирани още в началото на войната, а боевете в района на Николаев, край Черно море, продължават вече няколко дни. Според британското разузнаване руската армия се опитва да обходи града, за да настъпи към Одеса.

Служителят на украинското вътрешно министерство отрече столицата Киев да е вече блокирана от напредващите руски войски.

И вчера усилията на украинските власти да доставят хуманитарна помощ в обсадения Мариупол са се оказали напразни, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Конвоят е спрял в окупирания от руснаците Бердянск и днес ще направи нов опит да стигне Мариупол, където десетки хиляди хора бедстват без храна и отопление.

Украинските представители, преговарящи с руските си колеги, ще се опитат да осигурят директни разговори между лидерите на двете страни, които може да доведат до постигането на мир, заяви късно снощи украинският президент Володимир Зеленски.

В ежедневното си видеообръщение той каза: "Нашата делегация има ясна цел - да направи всичко, за да осигури среща на президентите. Срещата, която аз съм уверен, че хората очакват".

Украйна многократно е настоявала за директни разговори между Володимир Зеленски и Владимир Путин, като е подчертавала, че руският президент взема всички окончателни решения, отбелязва Ройтерс. Москва от своя страна е посочвала, че не отхвърля подобна среща за обсъждане на "специфични въпроси", но без да посочва подробности.

За днес е насрочен следващият кръг от руско-украинските преговори, който обаче ще се състои чрез видеоконферентна връзка.