Притежатели на облигации ще настояват Украйна да възобнови плащанията по дълга след дълго прекъсване, пише The Wall Street Journal.

Кредиторите на Украйна са заявили, че Киев може да изчака с изплащането на задълженията си, след като руските войски нахлуха в страната преди две години. Сега тяхното търпение започва да се изчерпва, пише американската медия.

Според запознати група чуждестранни облигационери, сред които BlackRock и Pimco, планира да окаже натиск върху Украйна да започне отново да плаща лихвите по дълга си още през следващата година.

Групата, която държи около една пета от неизплатените еврооблигации на Украйна на стойност 20 млрд. долара, наскоро сформира комитет и нае адвокати от Weil Gotshal & Manges и банкери от PJT Partners PJT, които да преговарят от нейно име.

Групата иска от Киев, който току-що получи помощ от САЩ в размер на около 60 млрд. долара, да сключи споразумение, в което да възобнови плащанията в замяна на опрощаване на голяма част от неизплатения дълг на страната. Някои притежатели на облигации от групата са обсъдили плановете с висши служители в Киев, пише "Фокус".

Според Journal Украйна се готви да започне преговори с притежателите на облигации през май, а съветниците на Киев работят, за да привлекат САЩ и други правителства. Изданието допълва, че одобрението на сделката не е гарантирано, тъй като САЩ и съюзниците са загрижени, че парите на данъкоплатците "ще се окажат в ръцете на притежателите на облигации", ако Украйна възобнови обслужването по дълга. 

"Без споразумение Украйна може да изпадне в неизпълнение след края на ваканцията за изплащане на дълговете към облигационерите през август", допълва американското издание.