83-годишен лекар, който води невероятно активен начин на живот и продължава да работи въпреки възрастта си, през 40-те си години преживява повратна точка, която променя отношението му към здравето и жизнеността. Мъжът, неврохирург в Медицинския център на Университета в Питсбърг и отдаден триатлонист, се сблъсква с лошо физическо и психическо здраве поради диета, богата на бързо хранене и липса на упражнения. Но той се осмели да промени живота си на 180 градуса и реши да сподели елементи от успеха си със света.

Според Джоузеф Марун повратната точка настъпва, когато започва да бяга като средство за борба с депресията, като постепенно въвежда повече физическа активност в живота си и подобрява диетата си, пише Business Insider. Този път го отвежда до участие в триатлона Ironman, където постига невероятен успех.

В центъра на неговия уелнес режим е приемането на средиземноморската диета, известна с многобройните си ползи за здравето и призната за превъзходен подход към храненето. Тази диета набляга на храни на растителна основа, богати на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, боб, бобови растения и здравословни мазнини, предимно зехтин. Позволява умерена консумация на мазна риба и редки порции червено месо, постигайки баланс, който е свързан в изследвания с намален риск от сърдечни заболявания, рак и невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Най-важният аспект от неговата диетична философия е избягването на ултрапреработени храни (UPF). Тези продукти, често пълни с добавки като сол, захар и нездравословни мазнини, приличат малко на оригиналните съставки и са свързани с множество здравословни проблеми, включително рак, деменция и сърдечно-съдови заболявания. Марун също така се застъпва за избягване на трансмастни киселини, които са известни с отрицателните си ефекти върху нивата на холестерола и здравето на сърцето. Въпреки регулаторните усилия за минимизиране на тяхното присъствие в храните, бдителността срещу тези вредни мазнини остава изключително ниска.

Намаляването на приема на захар е друг крайъгълен камък на неговата здравна стратегия. Прекомерната консумация на захар е свързана с безброй здравословни проблеми, включително повишен риск от хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания. Като избирате цели храни пред AMR храни, които често съдържат големи количества добавени захари, можете по-добре да регулирате кръвната си захар и да насърчите цялостното благосъстояние.

Тази история показва колко голямо влияние може да има изборът на начин на живот върху здравето и дълголетието. Храненето на диета, базирана на цели, минимално преработени храни и ангажирането с редовна физическа активност може значително да подобри качеството и продължителността на живота ви. Пътуването на д-р Марун от лошо здраве до това да се превърне във фар за здраве и издръжливост за мнозина служи като мощно свидетелство за трансформиращия потенциал на съзнателните промени в диетата и начина на живот.

Превод: GlasNews