Бижутер от Токио беше приветстван като японски герой, след като осуети опит за обир. Широко разпространеното видео показва как той преследва трима бягащи заподозрени, докато държи оръжие, изобретено преди стотици години от самурайски воини: сасумату, японска бойна хватка.

„Сцената“ се разиграла на известния кръстопът Шибуя в Шинджуку (Токио), който е много популярен сред туристите. Видеото показва продавач в магазин, облечен в бяла риза и презрамки, размахващ прът със сасумата с два шипа на края, задържайки трима мъже с мотоциклетни каски, съобщи NTDV. След това удря мотоциклета, който е бил повален на земята секунди по-рано.

Японските медии съобщиха, че двама заподозрени са били арестувани след инцидента в неделя и продължава издирването на трети.

Този инцидент предизвика интерес към сасумата, оръжие, използвано от самураите в миналото за залавяне на престъпници. Заявките за закупуване на този инструмент се увеличиха рязко след публикуването на видеото от инцидента, което доведе до увеличаване на продажбите.

Производителят на авточасти, който произвежда и сасумата, съобщи за вълни от заявки за традиционното оръжие. Компанията, която преди продаваше само няколко бройки на месец, сега получава до 10 поръчки на ден. Президентът на компанията предупреди за необходимостта от обучение преди използването на сасумата, като отбеляза, че тя е предназначена за самоотбрана и изисква определени умения за ефективно използване.