Маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи "Асошиейтед прес". Причината е гореща вълна в Мексико.

„Те пристигнаха в критично състояние, с дехидратация и треска“, каза д-р Серхио Валенсуела. „Бяха напълно безпомощни, това беше топлинен удар“, добави той.

Жестоката гореща вълна в Мексико е свързана със смъртта на най-малко 26 души от март насам. Във вторник на около една трета от територията на страната температурата достигна 45 градуса по Целзий.

В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са забелязани в петък, когато местният доброволен противопожарен и спасителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион. 

Маймуните ревачи са мускулести и могат да достигнат височина от 90 см, а опашките им са също толкова дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 килограма и могат да живеят до 20 години. Те са снабдени с големи челюсти и страховит набор от зъби. Но най-вече са известни с лъвския си рев, който не съответства на размерите им.

„Те се възстановяват, агресивни са, отново хапят“, казва ветеринарят, като пояснява, че това е здравословен знак.

Повечето нямат такъв късмет. Биологът Хилберто Посо преброи около 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е започнало около 5 май и е достигнало своя връх през уикенда.

„Падаха от дърветата като круши“, каза биологът Хилберто Посо. „Бяха в състояние на тежка дехидратация и умираха в рамките на няколко минути“, каза той.

Посо обяснява смъртните случаи със „синергията“ на няколко фактора, сред които високите температури, сушата, горските пожари и изсичането на горите, които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че все още не може да се изключи наличието на патоген, болест или друг фактор.

За жителите на горещия, блатист и покрит с джунгли щат Табаско ревачите са ценен, емблематичен вид - местните хора казват, че маймуните им показват колко е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване.

В понеделник федералното правителство със закъснение призна за проблема, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че е научил за него от социалните медии. Той поздрави д-р Валенсуела за усилията му и заяви, че правителството ще се стреми да подкрепи работата му.

Лопес Обрадор признава, че проблемът с горещината е голям – на места в страната температурата достигна 47 градуса по Целзий. 

За маймуните ревачи това е въпрос на живот и смърт. „Те са стражеви вид“, казва Хилберто Посо, имайки предвид ефекта на канарчето в мината, при който един вид може да каже много за екосистемата. „Тяхната гибел ни предупреждава за това, което се случва с изменението на климата“, убеден е биологът.