Наложително е да бъде евакуирано бързо населението на украинския град Мариупол, обсаден от руската армия заради катастрофалната хуманитарна ситуация, настоя днес неправителствената организация "Лекари без граници", цитирана от Франс прес.

"В Мариупол ситуацията е катастрофална и се влошава с всеки изминал ден", обяви Лоран Лигоза, координатор на "Лекари без граници" в Украйна.

Общинският съвет в Мариупол: Русия не спазва премирието

"Днес няма вече вода. Хората изпитват огромни проблеми с достъпа до питейна вода и това става основно предизвикателство. Вече няма електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни", добави Лигоза, който се намира в западния град Лвов.

"Лекари без граници" все още има екипи на терен в Мариупол.

След няколко дни обстрел вчера сутринта Русия обяви спиране на огъня и отваряне на хуманитарни коридори за извеждането на цивилни от 450-хилядния град на Черно море. Но украинците спряха евакуациите, съобщавайки за нарушаване на режима на спиране на огъня от руските сили.

Днес до 21 часа отново е обявено примирие в Мариупол, съобщи градската управа, цитирана от Би Би Си.

Жителите могат да напуснат града по съгласувани с руската страна маршрути.

Цивилните ще могат да напуснат Мариупол с автобуси, които ще тръгват от три места в града в града, по предварително договорен маршрут, завършващ в Запорожие. Частни превозни средства също могат да се присъединят към евакуацията, но са помолени да карат зад автобусите, в конвой, воден от Червения кръст. Шофьорите са призовани да използват пълноценно всички места в колите си.