В Главното разузнавателно управление е отровена не само съпругата на началника на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов, за което GlasNews съобщи. Други служители на тайните служби имат симптоми на отравяне, но те се появяват по-бързо при Марианна Буданова. 

Подробности за инцидента в Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната съобщи изданието "Украинская правда". Журналистите на УП разговаряха с анонимен източник от разузнаването относно ситуацията с Марианна Буданова. Неназованият събеседник потвърди, че жената наистина е била отровена - това показват резултатите от изследването.

„Тя се оплака, че се чувства зле, така че те взеха тестове, които разкриха отравяне“, каза източникът, цитиран от журналисти.

Освен това се оказа, че още няколко служители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната са били отровени, съобщиха от разузнаването. Те обясниха, че съпругата на Буданов развила симптоми по-бързо, защото била „дребна и лека“. Междувременно другите жертви „бяха малко огромни, не забелязаха нищо за себе си“.

Към днешна дата отровените са на лечение, отбелязаха източници на УП. Не се съобщават други подробности за инцидента.

Отравянето на съпругата на Буданов - подробности

Нека отбележим, че отравянето на съпругата на Буданов стана известно сутринта на 28 ноември. За инцидента пише изданието Babel, позовавайки се на анонимни източници. По предварителни данни Марианна Буданова може да е пострадала от тежки метали. Разглежданата версия е, че тези вещества не са попаднали в тялото случайно.

Отровиха съпругата на шефа на украинското разузнаване, в болница е

Жената е настанена в болница, съобщават медиите. Отначало състоянието й се влошило, после се подобрило. Сега съпругата на началника на ГУР е на лечение, казаха източници на медията.

По-късно Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна потвърди случая на отравяне на Марианна Буданова , съпругата на ръководителя на украинското военно разузнаване Кирил Буданов. Това съобщи на 28 ноември представителят на ГУР Андрей Юсов в коментар на Радио Свобода.

Юсов каза, че информацията, разпространена от медиите във вторник, е вярна.

По думите му е потвърден фактът, че съпругата на шефа на военното разузнаване е била отровена с тежки метали. В момента е на лечение, което вече приключва.

ГУР обеща да предостави допълнителна информация по този случай по-късно.

Междувременно по-рано представители на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната съобщиха, че срещу Кирил Буданов са извършени няколко покушения. Един от опитите беше неприкрит: на 29 май 2023 г. руските въоръжени сили се опитаха да поразят с ракета сградата на Главното разузнавателно управление в Киев. Буданов не е пострадал. Руските медии обаче започнаха да публикуват изявления, че той уж е получил сериозни наранявания. Общо опитите са 10, пишат в медиите.