На единия ден нямате деца, а на следващия имате 37.

Точно това се е случило с Питър Еленщайн, който е бил зашеметен, след като през октомври 2017 г. получава съобщение във Facebook, което променя живота му завинаги.

Съобщението било от млада жена на име Рейчъл Уайт, която смятала, че 62-годишният Питър от Калифорния е нейният биологичен баща.

"Бях толкова шокиран, че беше като гръм от ясно небе - показах го на приятел да го прочете, който също не можа да повярва", казва той пред The Sun.

"Изпратих съобщение за това на тогавашната ми съпруга и братята и сестрите ми, които се зачудиха дали не става дума за измама."

Оказва се, че през 80-те и 90-те години на миналия век Питър е трябвало да събере пари, за да основе театрална трупа, и един от начините да го направи е бил да бъде донор на сперма.

Въпреки че е направил множество посещения в местната банка за сперматозоиди, Питър не мисли за това - докато Рейчъл не се свързва с него през 2017 г.

"Изпратих съобщение на Рейчъл и се уговорихме да се срещнем по-късно същата вечер и беше невероятно", казва Питър.

"Прегърнахме се и се разплакахме, но си допаднахме веднага и в крайна сметка си говорихме до ранните часове на сутринта."

С помощта на биологичната си дъщеря Питър вече се е запознал с 34 от биологичните си деца.

Той обяснява: "Три седмици по-късно се срещнах отново с Рейчъл и тя имаше списък с още 11 деца, които е намерила.

"След това влязох в един сайт за генеалогия и всеки месец намирах по още едно и започнах да се свързвам с тях.

"Когато за първи път направих тези дарения, никога не съм си представял, че ще се стигне до това. По онова време от клиниката ми казаха, че даренията са анонимни, въпреки че аз се съгласих, че всяко потомство може да ме открие в случай на спешна медицинска помощ - ако им е необходим моят костен мозък за трансплантация например. Така че си тръгнах и в повечето случаи забравих за това."

Питър, който преди това е бил женен, никога не е мислил да създаде собствено семейство, но споделя, че "срещата с всичките ми биологични деца е обогатила живота ми изключително много".

Той поддържа връзка с децата си в лична група във Facebook, където споделят вицове и любовта си към настолните игри.

"Това е наистина най-хубавото нещо, което ми се е случвало", добавя той. "Това ме накара да науча много за себе си и ме направи добър човек.

"Никога не съм имал собствено семейство и може би това ме улесни, че нямах никакви връзки с биологично семейство, когато започнах да се срещам с децата на донорите си. Това не е същата връзка, която имаш, ако отглеждаш дете - с някои от тях съм много близък, а с други имам по-малка връзка".

Превод: GlasNews