29-годишният Лиъм Финдли, който страда от рядко заболяване, едва не умря от пиене на вода два пъти за една година. Сега той се опитва да привлече общественото внимание, за да спаси други. 

През 2017 г. мъжът е диагностициран с ахалазия. Това е необичайно състояние, при което страдащият не може да преглъща. В крайна сметка той беше опериран, но все още трябваше да пие огромни количества вода, за да задържи храната, което беше фатално в повече от един случай, пише Daily Star.

„Никога преди не бях чувал за това заболяване. Трябваше да изплюя храната. Тя щеше да заседне в тръбата ми за храна, като запушен канал“, каза Лиъм за първоначалната си диагноза.

Според мъжа състоянието му станало толкова тежко, че се наложило да изплюе храна в кофата за боклук. Той консумирал толкова малко калории, че отслабнал много. След поредица от тестове той е диагностициран с дигноза, която засяга 8 до 12 души от всеки 100 000, според Медицинския център Джон Хопкинс.

След месеци на чакане за операция, Лиъм претърпя операция за отрязване на горната част на стомаха му, за да улесни преглъщането на храна. Казаха му обаче, че ще трябва да пие много вода, за да смила по-добре храната си.

Човек с рядко заболяване, не можеше да се храни, имаше операция, твърде много вода, рядко заболяване, здравословни проблеми, обществено вниманиеЦял екран
Мъжът е опериран и му е казано, че за по-добро усвояване на храната ще трябва да пие много вода Снимка: Daily Star

През януари тази година Лиъм най-накрая се почувствал по-добре, но се случи бедствие: огромната му консумация на вода почти го уби.

„В началото вероятно пиех два или три литра на хранене. Първия път, когато пих твърде много вода, беше изненада за мен. Тогава не знаех за риска, така че изпих може би литър или два с вечерята. Получавам това доста често, болезнени спазми поради заболяването ми и понякога водата помага да се отърва от тях, така че пих още малко. Изпих твърде много вода в рамките на един час и тялото ми не можа да я преработи правилно. Пребледнях, загубих усещане в пръстите и краката си и трябваше да отида в спешното отделение“, спомня си Лиъм.

Наложило се мъжът да бъде изпомпван с електролити, за да възстанови здравето си, а след като бил изписан, инцидентът го накарал да следи по-внимателно приема на вода.

 
Човек с рядко заболяване, не можеше да се храни, имаше операция, твърде много вода, рядко заболяване, здравословни проблеми, обществено вниманиеЦял екран
Мъжът се опитва да привлече общественото внимание, за да спаси другите Снимка: Daily Star

Но когато отишъл на почивка в Рим през лятото, опитвайки се да се разхлади в горещото време, той претърпял още един почти фатален пристъп на пренасищане с вода.

„Мислех, че тъй като беше горещо, мога да изпия още една бутилка вода, но се оказа, че е прекалено. Този случай не беше толкова сериозен като януарския и просто си почивах в болницата, но беше допълнително предупреждение. Трябва да бъда много внимателен през цялото време“, добави той.

Превод: GlasNews