Китайец ще лежи в затвора три години и половина за това, че е повдигнал клепачите на приятелката си, докато тя спи и откраднал близо 150 000 юана (около 40 000 лева) от банковите й сметки. Той е използвал софтуера за разпознаване на лица на телефона й. Случаят от град Нанин, Китай.

28-годишният Хуанг изчакал гаджето му да заспи, за да използва пръстовите й отпечатъци и да отключи телефона й Huawei, разкрива Daily Mail.

След това той получи достъп до платформата за мобилни разплащания Alipay на приятелката си, като повдигнал клепачите й, така че телефонът й да разпознае лицето й и да отключи приложението.

По-късно Хуанг променил паролата на гаджето му за Alipay и си превел повече от 150 000 юана от нейните банкови сметки.

Жертвата - Донг, се срещна с Хуанг през декември миналата година.

Мъжът приготвил храна за половинката си, но сложил разтворимо лекарство за настинка в храната, което е направило Донг сънлива.

Хуанг измислил подлата схема, след като натрупал големи хазартни дългове и използвал парите, за да ги изплати - преди да продължи да залага. 

Донг започва да се тревожи за средствата си, след като получава известия за големи банкови преводи и подава сигнал в полицията, които арестуват Хуанг.

Той е осъден на три години и половина затвор и му е наложена глоба от 20 000 юана.

От Alipay, платформа за мобилни и онлайн плащания, заявиха, че функцията за разпознаване на лица на приложението вече не работи, ако лицето на клиента е безизразно. 

Превод: GlasNews