50-годишният измамник на име Айдас, родом от Литва, е избегнал плащането на сметката в 20 испански ресторанта, като симулирал инфаркт. 

Сумите варирали от 15 до 70 евро, съобщават собственици на ресторанти, и включвали ястия като руски салати и алкохолни напитки като уиски White Label.

Схемата е била проста - поръчване на няколко ястия симулирнеа сърдечен удар, с драматично рухване на пода. 

„Той легна на пода, държеше се така, сякаш гърдите го болят и започна да се тресе“, казва служител в ресторант пред El Pais. Мъжът е стигнал дотам, че е получил медицинска помощ. 

„Беше много театрално, той се престори, че припада и се свлече на пода“, описва пред The ​​Sun управителят на ресторант El Buen Comer във валенсианския град Аликанте.

Той дори се опита два пъти да измами същия ресторант, но мениджърът измисли начин да го спре.

Подозрителен за постъпката му, той успял да направи снимка на измамника, проснат на пода, за да предупреди колегите си управители за действията му. 

Член на персонала на ресторант Sale&Pepe, също в Аликанте, потвърди: „Всички получихме предупреждение с неговата снимка, което ни посочва да бъдем внимателни и да не му сервираме нищо.“ 

Айдас симулира сърдечни арести в продължение на два месеца и не плати нито едно евро за храната си.

Въпреки че е арестуван 20 пъти, той е освободен малко след това, тъй като престъпленията му се считат за „дребни“ и сумата, която дължи на ресторантите, не е достатъчно значителна. Адвокат от фирмата Navarra Sancho обяснява: „Той се е възползвал от правната система, с толкова малки неплатени глоби е трудно да се постигне по-дълга присъда в затвора.“

Сега той е вкаран зад решетките за 42 дни за отказ да плати две глоби. Но при такава кратка присъда ресторантьорите се опасяват, че той ще възобнови незаконната си дейност, след като излезе на свобода. За да му попречат да напусне затвора толкова скоро, собствениците на ресторанти, засегнати от схемите му, планират да подадат обща жалба, която ще го затвори за две години. Дали ще успеят?

Превод: GlasNews