Мъж е убил осем души и е ранил друг с нож в Централен Китай, съобщават държавни медии, като се позовават на местните власти, предаде Франс прес.

Според държавната телевизия нападението е извършено вчера сутринта в град Сяоган, провинция Хубей. Няма опасност за живота на ранения, според официалната агенция Синхуа.

Заподозреният е 53-годишен мъж, чиято фамилия е Лу. Той е бил арестуван от полицията, а миналото се е лекувал от психични проблеми. Започнато е разследване.

Масовите нападения с огнестрелно оръжие са изключително редки в Китай, който забранява на гражданите си да притежават такива оръжия, но през последните години се наблюдава вълна от нападения с хладни оръжия. В понеделник жена, размахваща нож, уби двама души и рани други четирима в начално училище в централната провинция Цзянси.

В началото на май при нападение с нож в болница в провинция Юнан загинаха двама души, а 21 бяха ранени. През август миналата година в същата провинция беше извършено нападение с нож, дело на друг мъж, който се е лекувал от психично заболяване. Тогава загинаха двама души и бяха ранени седем.