Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, коментирайки изтекъл запис на разговори между германски офицери за атака срещу Кримския мост, констатира, че "германците отново са се превърнали в заклети врагове" на страната му, предаде ТАСС.

"Все пак нашите отколешни противници – германците, отново се превърнаха в наши заклети врагове", написа Медведев в канала си в "Телеграм".

"Погледнете колко щателно и в какви подробности швабите обсъждат удари по наша територия с използване на далекобойни ракети, избират обекти за удари и най-вероятни начини за причиняване на максимални щети на нашата родина и нашите сънародници. При това не забравят да използват фалшива риторика за неучастието на Германия в конфликта", констатира Медведев.

"Хибридната война срещу руския народ, започната от Запада, върви на пълни обороти", написа на свой ред в "Телеграм" говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки плановете на офицери от Бунесвера за атака срещу Кримския мост.

Части от разговора между германски офицери бяха публикувани по-рано от главния редактор на руската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, пише БТА. От разпространения запис се разбира, че офицерите са обсъждали доколко ракетите "Таурус" могат да разрушат Кримския мост, а също така подробности за подготовката на подобна атака.

За момента няма коментар от германска страна за руските твърдения.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че няма да допусне изпращането на германски войници, които да се включат под някаква форма във войната в Украйна, реагирайки на критиките на Великобритания срещу нежеланието му да предостави на Киев далекобойни ракети "Таурус", посочва Ройтерс.

"Няма да подкрепя каквото и да е решение за изпращане на германски войници, които под някаква форма да се включат във военна операция, свързана с ужасната война на Русия в Украйна", каза Шолц в Мюнхен.