Източните щати на Судан, области на относителна безопасност в страна, разкъсвана от война, са изправени пред собствена битка.

Борба с разпространението на животозастрашаваща болест като холера - извисяваща се в нехигиенични условия, влошени от проливни дъждове, масово разселване и разпадаща се инфраструктура.

Вътре в импровизираното отделение здравните работници се придвижват бързо, за да сортират постъпващите пациенти. Повечето от тях са твърде слаби, за да ходят или говорят. Един мъж колабира, докато се опитва да премине от една стая в друга. Качват го в инвалидна количка и го преместват в стая на няколко крачки от мястото, където е паднал. Няма сила и да седи без опора, пише Skynews.

„Това е първият път, когато държавата преживява нещо подобно. Поне през последните години не е имало подобно избухване на холера“, каза д-р Али Адам, министър на здравеопазването на Касала, в карантинното отделение.

„Има изключителен натиск върху държавните служби. Касала е дом на три милиона души – брой, който почти се е удвоил.“

Въпреки отчайващото състояние на лекуващите се, тези, които успяват да стигнат до това отделение, са късметлиите. С рехидратираща терапия и наблюдение е много вероятно те да оцелеят.

Последните данни от федералното министерство на здравеопазването на Судан показват, че случаите на холера нарастват.

На 26 септември са докладвани 15 557 случая от края на юли. До 14 октомври това е скочило до 24 116 докладвани случая - 55% увеличение само за две седмици и половина.

Свързаните с холера смъртни случаи в същия период на отчитане също се увеличават. 681 души са починали - 34% увеличение от 507 смъртни случая.

Експертите и лицата, отговарящи на първа линия, казаха, че тези цифри все още вероятно са силно подценени.

Епидемията от холера в Судан е нарастваща, мрачна реалност - подхранвана от въоръжено насилие и продължаващото разселване на хора в гъсто населени безопасни зони. В момента страната преживява най-тежката криза с вътрешно разселване в света.

„Основният проблем при холерата е пренаселеността“, казва Киара Лоди, директор на "Лекари без граници" - Испания за Судан.

„Преместването от един щат в друг оказва влияние върху здравната система, защото не може да поеме и оказва влияние върху инфраструктурата – града или селото – защото те нямат достатъчно място за всички и не са построени да имат толкова много хора.“

Движението на критични доставки и хуманитарна подкрепа също е възпрепятствано от държавната бюрокрация във военновременния терен.

„Ако трябва да се намесим за 24 часа, както обикновено правим, това е невъзможно, защото трябва да следваме определени процедури“, казва Киара.

Снимки: Skynews