Русия възнамерява да превърне Херсон в "град на смъртта". Руските въоръжени сили подготвят артилерия от левия бряг на Днепър, за да превърнат областния център в руини. Това заяви съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михаил Подоляк в Twitter.

Той каза, че сега руските войски в града копаят „всичко, което могат“, по-специално апартаменти и канализация.

"Артилерията на левия бряг планира да превърне града в руини. Ето как изглежда "руският свят": дойдоха, ограбиха, празнуваха, убиха "свидетели", оставиха руините, заминаха", пише Подоляк.

Припомняме, че на 9 ноември командирът на окупационните сили в Украйна Сергей Суровикин предложи да напусне десния бряг на Херсонска област. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се съгласи с думите му и даде заповед за изтегляне на войските на левия бряг.

Суровикин каза, че след оттеглянето освободените нашественици ще бъдат използвани за атака в други посоки. Според него решението за напускане на десния бряг "не е лесно, но ще спаси живота на нашите военни и боеспособността на групировката войски".

На свой ред украинските отбранителни сили не изключват руски провокации. Според ръководителя на пресцентъра Наталия Гуменюк руснаците може би се опитват да създадат подвеждащо впечатление за случващото се в Херсон.

Превод: GlasNews