16-годишната Йе Мън Юан беше покрита с пяна, която спасителите напръскаха върху горящите останки от полет 214 на Asiana, който направи аварийно кацане на международното летище в Сан Франциско (САЩ), след като излетя от Южна Корея. Тя оцеля в самолетната катастрофа, но минути по-късно беше прегазена два пъти и убита от пристигнал на място пожарен камион. 

Според следствената служба на окръг Сан Матео момичето е седяло в задната част на самолета и се предполага, че е било хвърлено на асфалта на летището, където по-късно е било прегазено от спасителна кола, пише The Daily Star.

Полицията каза, че тийнейджърката е била покрит с пяна, която спасителите са напръскали върху горящите останки от полет 214 на Asiana, който направи аварийно кацане на международното летище в Сан Франциско на 6 юли 2013 г. от Южна Корея.

„Шофьорът на пожарната кола може да не е забелязал момичето в пяната. Това може да са факторите за това трагично събитие“, каза тогава Кен Уилет от Националната агенция за защита на пожарникарите.

Момичето беше прегазено два пъти от спасителна кола, спасители, самолетна катастрофа, летище, пожарникари, разследване, полет, борд 214Цял екран
Полицията казва, че тийнейджърката е била покрита с пяна. Снимка: Daily Star

Момичето е било прегазено най-малко два пъти и едва когато пожарната кола потеглила, спасителите открили тялото й. Нейната приятелка от гимназията Уанг Линдзя, на 16 години, загина при инцидента, а Лиу Ипен, на 15, почина в болница на 12 юли. Ранени са десетки, 182 от 302-ма пострадали са откарани в болници.

Аварийното кацане е станало, когато самолетът се е сблъскал с "морска стена" на няколко метра от пистата. Според разследването пилотите не са успели да осъзнаят навреме, че самолетът лети твърде бавно и ниско.

Момичето беше прегазено два пъти от спасителна кола, спасители, самолетна катастрофа, летище, пожарникари, разследване, полет, борд 214Цял екран
Камера за наблюдение на пожарна кола Снимка: Sky News

Причината за пожара е спукан резервоар за масло над десния двигател. Изтеклото масло плиска върху горещия двигател и го запалва. Стюардесите на Asiana Airlines бяха приветствани като герои за помощта за спасяването на пътници, като стюардесата Лий Юн-Хай стана последният човек, напуснал горящия самолет.

„Тя беше герой. Това малко момиченце носеше хора на гърба си, тичаше наоколо, сълзи се стичаха по лицето й. Тя плачеше, но остана толкова спокойна и помагаше на хората“, каза пътникът Юджийн Антъни Рач, който седеше в бизнеса клас.