Две силни експлозии разтърсиха рано тази сутрин западните покрайнини на украинската столица Киев. Украинска медия съобщи, че ракетите са били изстреляни от беларуска страна, но това твърдение засега не е потвърдено от независим източник.

Мощни експлозии събудиха Киев. Жилищна сграда е обзета от пламъци

Сирени за въздушно нападение прозвучаха освен в столицата, също в Одеса на юг, Уман в централната част на страната и в района на Хмелницки на запад.

Почти навсякъде руската офанзива остава в застой през последните дни, съобщи високопоставен американски служител на отбраната, цитиран от Ройтерс.

Вчера Русия заплаши, че ще бомбардира украински оръжейни заводи в отговор на, както твърди Москва, украинската бомбардировка в Донецк, при която били загинали 20 души. Украйна от своя страна обвини за нападението Русия.

Междувременно президентът Украйна Володимир Зеленски внесе законопроект в парламента, с който се удължава военното положение в страната. Според сега действащото извънредно законодателство, военното положение трябва да приключи на 24 март, но сега Зеленски иска то да бъде удължено с още 30 дни след тази дата.

В ново видео обръщение тази нощ Зеленски заяви, че преговорите между руски и украински представители ще бъдат възобновени днес в Турция, след като четвъртият кръг от преговорите приключи без голям напредък. Той очаква като резултат от преговорите да бъде договорен разговор между него и президента на Русия Владимир Путин. От Кремъл обаче обявиха, че официално такова искане от Киев не е постъпвало.

Зеленски съобщи също, че над 3800 души вчера са успели да избягат от регионите на Киев и Луганск, но конвой със 100 тона провизии все още се намира в Бердянск и не може да стигне до обсадения пристанищен град Мариупол. В изявлението си Зеленски каза, че руските войски са объркани:

" Още един тежък ден, който все пак ни доближава до победата, доближава ни до мира в Украйна. Както и преди, врагът е объркан. Те не очакваха такава съпротива. Вярваха на своята пропаганда, която ги лъже от десетилетия за нас. Но те вече започнаха да разбират, че няма да постигнат нищо с война".