120 часа след бедствието, сполетяло градове в Южна Турция и Сирия, надеждата е жива. Български и полски спасители извадиха жив човек. За това се съобщава в публикация на "Пожарна безопасност и защита на населението" във Facebook.

 "Днешната мисия на българските и полски пожарникари и спасители се увенча с успех! Сто и двадесет часа след земетресението животът все пак победи!", пишат от "Пожарна безопасност и защита на населението".

На кадрите се вижда как спасената жена бива транспортирана с носилка от спасителите. Акцията се разиграва в тъмната част на денонощието. Жената се е намирала под рухнала сграда в град Бесни. 

Припомняме, че днес  имаше и други радостна вест, на фона на бедствието. Българските доброволци откриха  един жив човек в развалините на пострадалия от земетресението град Хатай.  Доброволците, открили затрупания, са от втория екип от асоциацията, който замина преди ден за Турция.

 Куче от отряда на Планинската спасителна служба към БЧК на ПСС е открило живо петчленно семейство под руините в Антакия.
 
Доброволци от първия екип на асоциацията откриха и петима пострадали сред развалините в Кахраманмараш.
 
Но на фона на спасените броят на жертвите на силните земетресения достигна 19 875 души, съобщи Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД).

Броят на ранените е нараснал на 79 717 души, посочи още дирекцията.  Жертвите в Сирия продължават да се водят по официални данни 3 377. Така общият брой на загиналите е 23 252, но се очаква цифрите да продължат да нарастват.

Спасиха българско семейство в Хатай


Земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш засегнаха над 13 милиона души в 10 окръга, сред които Адана, Адъяман, Диарбекир, Газиантеп, Хатай, Килис, Малатия, Османийе и Шанлъурфа. В десетте окръга е обявено тримесечно извънредно положение.

Силно засегната бе и Сирия. Около 5,3 милиона души в страната може да са останали без дом от земетресението в понеделник, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.
 
Междувременно Дамаск даде разрешение международната помощ да бъде изпратена на пострадалите от земетресението в районите, контролирани от бунтовниците. В момента има само един пътен преход от Турция към Сирия, през който през последните дни преминаха два конвоя на ООН. В петък вечерта българското правителство обяви, че след разрешение на ЕК е започнало подготовка за изпращане на хуманитарна помощ и към пострадалите сирийски граждани.
 
Очаквайте подробности!