Най-малко 19 йордански и ирански поклонници са загинали по време на поклонението хадж в Саудитска Арабия, съобщиха властите на техните страни, докато температурите в кралството се покачват.

"Четиринадесет йордански поклонници са загинали, а 17 други са изчезнали" по време на изпълнението на ритуалите по хадж, се казва в изявление на йорданското външно министерство.

По-късно министерството потвърди, че 14-те са починали "след като са получили слънчев удар вследствие на екстремната гореща вълна".

Ръководителят на иранския Червен полумесец Пирхосейн Куливанд заяви отделно, че "петима ирански поклонници са загубили живота си досега в Мека и Медина по време на хаджа тази година", без да посочва как са загинали.

Хаджът, едно от най-големите религиозни събирания в света, е един от петте стълба на исляма и всички мюсюлмани, които имат средства, трябва да го извършат поне веднъж.

Температурите надхвърлиха 40 °C по време на ежегодното поклонение, в което тази година участват около 1,8 милиона мюсюлмани.

Много от ритуалите се изпълняват на открито и пеша, което създава предизвикателства, особено сред възрастните хора.

Саудитска Арабия не е предоставила информация за смъртните случаи.

Но кралството е въвело мерки за намаляване на горещините, включително зони с контролиран климат. То раздава вода и предлага съвети на поклонниците как да се предпазват от слънцето.

По време на миналогодишния хадж са загинали най-малко 240 души - много от тях от Индонезия - според данни, обявени от различни държави.

Снимка: ЕПА/БГНЕС