Най-малко четиридесет и двама души са били убити при два израелски удара срещу жилищни сгради в ивицата Газа, съобщи палестинската групировка „Хамас“, цитирана от ДПА.

Израелската армия обяви, че цел на единия удар близо до бежанския лагер „Аш Шати“, разположен западно от град Газа, е бил Раид Саад, високопоставен военен командир във военното крило на „Хамас“ – Бригадите "Изедин ал Касам“. Засега не е известно дали той е оцелял при нападението.

При втората атака, според палестинските данни, е ударен квартал Туфа близо до град Газа. Израелските военни съобщиха, че са атакували с бойни самолети военни позиции на „Хамас“ в този район.

По-рано днес израелските военновъздушни сили обявиха, че са взели под прицел редица цели в ивицата Газа, при което са убити неустановен брой хора.

Според армията няколко души са загинали в централната и южната част на крайбрежния анклав по време на атаките, при които са унищожени установка за изстрелване на ракети и няколко тунела. По време на операцията са иззети и оръжия от палестински бойци.

Според израелските сили при въздушно нападение в северната част на ивицата Газа също са били убити няколко души. ДПА прави уговорка, че за момента информацията не може да бъде потвърдена по независим път. Все още няма и подробности за вчерашната атака срещу бежански лагер край южния град Рафах, приписвана на Израел, при която според данните на палестинските власти са загинали 24 души, а 47 са били ранени, предаде БТА.

В отговор на запитване на ДПА израелската армия съобщи, че първоначалното разследване показва, че нападението в лагера „Ал Мауаси“ не е извършено от израелските сили. Разследването на случая продължава, но по-рано очевидци съобщиха, че при изненадваща атака израелски танкови снаряди са ударили палатковия лагер.

По-рано тази сутрин израелската армия съобщи също, че израелски мирен гражданин е бил застрелян в палестинския град Калкилия в северозападната част на ивицата Газа.