Вулканът Ключевски, известен още като Ключевския хълм, е активен стратовулкан. Намира се на полуостров Камчатка (Русия). От средата на юни Ключевски непрекъснато изригва, но на 1 ноември е „изплюл“ в небето стълб дим и пепел с невероятни размери – това е записано от сателитите на НАСА, пише Space.

Известно е, че Ключевски се намира в Камчатка, която е част от Тихоокеанския огнен пръстен, тектоничен пояс с дължина малко над 40 000 километра, който опасва Тихия океан и съдържа около три четвърти от всички активни вулкани в света. Общо на територията на Камчатка има около 300 вулкана, но Ключевски е най-високият в цяла Европа и Азия.

Данните сочат, че върхът му се издига на 4750 метра над морското равнище, което всъщност го прави по-висок от всеки друг вулкан в Азия и Европа. Изследователите са забелязали, че този вулкан изригва непрекъснато от средата на юни 2023 г., но на 1 ноември се случи нещо специално: мощна вулканична експлозия е изпратила в небето поток от пепел и дим, чиято максимална височина е достигнала 12 километра. Това показват данни на обсерваторията на НАСА.

Трябва да се отбележи, че стълбът от дим и пепел с такива невероятни размери накара изследователите да повишат нивото на авиационна тревога до максимално възможното - червено, което е довело до аварийно кацане на самолети в района. Няколко училища също са били евакуирани заради увеличаването на замърсяването на въздуха.

В същото време сателитът Landsat 8, който се управлява съвместно от НАСА и Геоложката служба на САЩ, е успял да направи невероятна снимка на изригващия стълб в изкуствени цветове. Кадърът показва червена струя лава и сив дим, които се открояват на фона на околния син цвят.

По-широка снимка в цял ръст също е направена от сателита Aqua на НАСА. Снимката показва дължината на димния стълб, който по това време е около 1600 километра. Междувременно, според програмата за глобален вулканизъм на института Смитсониън, струята в крайна сметка вероятно се е простирала на 2255 километра дължина.

Изследователите също така отбелязват, че изригването на Ключевски е започнало през лятото, но сега вулканът изглежда така, сякаш изригването е спряло напълно. Обърнете внимание, че въпреки невероятния размер на стълба дим и пепел, изпуснат от Ключевски, той все още е далеч от максимално възможните стълбове, които учените вече са виждали. Например през 2022 г. вулканът на Тонга изхвърли облак от пепел и дим, който се издигна до невероятните 57 километра.

За щастие учените смятат, че изригването на Ключевски вероятно няма да има значително въздействие върху озоновия слой на нашата планета.

Превод: GlasNews.bg