Австралийският сърфист Тоби Бег беше уловен в кадър мигове преди нападението на акула в Порт Макуори, Австралия, в резултат на което морският хищник отхапа крака на мъжа. 

Акулата плуваше на няколко метра от 44-годишния Тоби Бег, баща на две деца, като единственото нещо, което послужи като предупреждение за предстояща атака, бяха вълничките по повърхността на водата.

Сърф след зъби на акулацял екран
Сърф след зъби на акула

На снимката Бег държи дъската си за сърф, докато колегата му изглежда следи внимателно вълните във водата на няколко метра от него, секунди преди атаката, съобщава The Daily Mail.

Мъжът се бори с акулата около 30 секунди, след което другарите му го извадиха на брега, като той получи сериозни наранявания в областта под кръста.

Австралийски сърфистцял екран
Австралийският сърфист

Сега той остава в критично, но стабилно състояние в болница в Нюкасъл, Нов Южен Уелс.

Той загуби единия си крак и претърпя две операции: лекарите се опитаха да спасят втория. Според близки все още е рано да се говори за резултатите, не е съвсем ясен размерът на щетите.

В бъдеще го чакат нови хирургични интервенции и години рехабилитация. В първите няколко часа от кампанията за набиране на средства за групово финансиране грижовни австралийци дариха над 30 000 долара в помощ на сърфиста.

Австралийска сърфистка акула нападацял екран
Австралийският сърфист

Съобщава се, че лекар от линейка е бил на плажа по време на атаката и е направил турникет с помощта на въжета, за да спре кървенето.

След инцидента полицаите взеха сърфа със себе си.

Плажът все още е затворен за плувци, но около десет сърфисти бяха забелязани близо до водата миналата събота, докато спасителите се опитваха да открият точната акула, която е нападнала Бег. Ако я хванат, ще бъде евтаназирана.

Превод: GlasNews