Климатичната криза покри Земята с невероятни вълни от топлина, суша и горски пожари. В резултат на това 2023 година беше официално призната за най-горещата в цялата история на наблюденията. 

Експерти от Китайската академия на метеорологичните науки са съставили ужасяващи карти, показващи трите области, които е най-вероятно да бъдат засегнати от рекордни горещини тази година. Основната причина за невероятните горещини се нарича Ел Ниньо, което допринася за повишаването на морската температура, наблюдавано през последните няколко години.

Резултатите от проучването показват, че Бенгалският залив, Филипините и Карибско море вероятно ще изпитат рекордни горещини до юни тази година. За съжаление, това не означава, че хората, живеещи в други части на планетата, ще бъдат в безопасност.

Екипът също е установил, че има 90% шанс през същия период да настъпи рекордна глобална средна повърхностна температура. Един от ключовите фактори за климатичните разлики по света се нарича Ел Ниньо, който променя времето по света и оказва още по-голям натиск върху климатичната система на Земята и повишава нейната средна глобална температура.

Авторите на изследването заключават, че този ефект всъщност е толкова изразен, че е „най-силният фактор, определящ годишното изменение на климата на Земята“. В своята работа учените са се опитали да разберат как Ел Ниньо влияе на местните температурни скокове: за това те са създали модел, способен да оцени колко горещи ще станат определени райони през годината на Ел Ниньо.

Този модел разкрива разликата между средните регионални температури между юли 2023 г. и юни 2024 г. и базовата линия от 1951-1980 г. Резултатите показват, че при умерен сценарий температурите в Бенгалския залив, Филипините и Карибите ще бъдат рекордно високи, с повече от 1°C над средните.

Ужасяващи карти разкриха районите, които е най-вероятно да бъдат изпепелени от рекордни горещини тази година благодарение на Ел Ниньо / Снимка: Scientific Reports

В случай на най-песимистичния сценарий, последствията ще бъдат още по-изразени. Районите на Аляска, Амазонка и Южнокитайско море също ще поставят рекордни температури, с пикове с 2,4°C над средното за Аляска.

Моделът също така прогнозира, че дори при умерен сценарий, с 90% вероятност, средната повърхностна температура ще счупи историческия рекорд през 2023 г.: при умерен Ел Ниньо температурата GSMT ще бъде с 1,03-1,10°C над средната; по време на силен Ел Ниньо температурата ще се повиши с 1,06-1,20°C над средната.

Екипът също предполага, че светът може да е изложен на по-голям риск от екстремни метеорологични явления тази година. В Аляска, например, има риск от топене на ледници и вечна замръзналост, което ще доведе до покачване на моретата и потенциално извън контрол затопляне. В същото време ще има повишен риск от екстремни горски пожари в Амазонка. Учените също се опасяват, че целогодишните горещи вълни ще станат по-интензивни и опасни, излагайки повече хора на риск.

Превод: GlasNews.bg