Пътешественичка, която беше диагностицирана с рак на гърдата след кражба на камъни от Помпей, каза, че не е знаела за „проклятието“. Едва след като се върнала у дома, жената прочела, че артефактите от това място носят нещастие.

За нейната история съобщи Business Insider. Туристката върнала откраднатите парчета пемза заедно с писмо, написано на английски, в което се извинява за действията си и обясни ситуацията.

"Не знаех за проклятието. Не знаех, че не можеш да вземеш нито един камък. Бях млада и здрава жена, лекарите казаха, че просто нямам късмет. Моля, приемете моите извинения и тези парчета", се казва в писмото, завършващо с думите „Mi dispiace“, тоест „съжалявам“, преведено от италиански.

Габриел Цухтригел, директор на Археологическия парк Помпей в Южна Италия, публикува снимка на писмото и камъните в публикация в X (бивш Twitter).

"Скъпи анонимен подател на това писмо, блокчетата пемза пристигнаха в Помпей. Успех в бъдеще и, както се казва в Италия, in bocca al lupo (късмет)", отбелязва Цухтригел

Помпей, туризъм, пътуване, проклятие, странни истории, сувенири, пемза, Италия, снимкаЦял екран
Публикувано от Габриел Цухтригел Снимка: Twitter

Според него много туристи, които са откраднали артефакти от мястото, са изпратили извинителни писма, позовавайки се на „проклятие“. Мъжът за пореден път предупреди, че кражбата на предмети от археологически обекти е престъпление и трябва да се сигнализира на властите.

Какво интересно има в Помпей?

Римският град Помпей е известен с това, че след изригването на Везувий през 79 г. сл.н.е. той е „погребан“ под слой вулканична пепел (едно от най-мощните вулканични изригвания в цялата история на човешкото съществуване). Дълго време крадци крадат камъни оттук, за да ги продават като сувенири на туристи и търговци по света.

Помпей, туризъм, пътуване, проклятие, странни истории, сувенири, пемза, Италия, снимкаЦял екран
Град Помпей в Италия Снимка: Wikipedia

През последните години италианската полиция значително засили мерките срещу кражбите на културни ценности. През май 2023 г. карабинерите арестуваха 16 души и иззеха повече от 3500 артефакта, получени незаконно по време на разкопки.