Руските войски продължават да настъпват в източния участък на фронта, превъзхождайки украинските въоръжени сили по жива сила и въоръжение. Междувременно украинците чакат военна помощ, която е на път да пристигне, но все още не могат да спрат движението на врага.

Ситуацията в района на Донецк беше съобщена в The New York Times. Порталът посочи две направления, върху които руснаците оказват силен натиск - Авдеевское и Бахмутское.

Например в Авдеевското направление руските въоръжени сили събраха четири бригади (около 12 хиляди души), каза главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Александър Сирски. Междувременно, след окупацията на Очеретино, врагът има две възможности: или да отиде до Покровск, или да отиде до Константиновка (разстоянието до двете е 27-28 км по права линия), се отбелязва в статията.

Боевете на изток, Покровск и Константиновка, карта, 29 априлЦял екран
Боевете на изток - Покровск и Константиновка, ситуацията към 29 април Снимка: DeepState

Журналистите се позоваха на мнението на военния експерт, ръководител на обществената изследователска група на Украинския център за сигурност и сътрудничество Сергей Кузан. Експертът каза, че украинското командване е поставено в ситуация, в която избира между два варианта – „лош и още по-лош“. В крайна сметка изглежда са решили, че е по-добре да загубят територия, отколкото бойци, пишат в портала.

В статията се споменава възобновяването на военната помощ на САЩ, което стана възможно след решението на Конгреса от 20-23 април. Украйна очаква 155 мм артилерийски снаряди, зенитни ракети Stinger, противотанкови управляеми ракети Javelin, ракети за противовъздушна отбрана и други подобни. Според Кузан по-нататъшното развитие зависи от скоростта, с която пристигат западните оръжия.

„Руското напредване ще продължи и в близко бъдеще в зависимост от това колко бързо и в какъв обем ще пристигне западната помощ“, цитират журналистите позицията на военния експерт.

Битките на изток - подробности

Трябва да се отбележи, че на 20-23 април Конгресът на САЩ се договори за предоставяне на военна помощ на Украйна в размер на 64 милиарда долара. Веднага след това Пентагонът обяви отпускането на нов пакет оръжия за въоръжените сили на Украйна на стойност 1 милиард долара (налични в складове), а след това още 6 милиарда долара (ще бъдат произведени във фабрики ).

Междувременно през февруари 2024 г. украинските въоръжени сили трябваше да се изтеглят от Авдеевка, а руските въоръжени сили се придвижиха още на запад, изтласквайки фронтовата линия до населените места Очеретино-Нетайлово, според данни на групата DeepState. В доклада на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна към сутринта на 29 април се посочва , че руснаците са щурмували най-много в Авдеевското направление - 55 пъти. В съседния участък, близо до Бахмут и Часовой Яр, са извършени 29 вражески атаки.