Учени от университета Рутгерс (САЩ, Ню Джърси) стигнаха до извода, че повече от 5 милиарда души могат да загинат, ако се разгърне пълномащабна ядрена война между Руската федерация и Съединените щати.

Според експерти това потвърждава спешната необходимост от предотвратяването му, което ще изисква „глобално сътрудничество“.

Според учените, цитирани от изданието Nature Food, ако САЩ и съюзниците се решат на конфликт с Русия, най-малко 90% от всички ядрени оръжия, които са в света, ще бъдат използвани в него.

В атмосферата ще бъдат изхвърлени повече от 150 тераграма (над 165 милиона тона) сажди. Това ще доведе до ядрена зима на Земята.

Освен това 360 милиона ще умрат от експлозии, а над 5 милиарда повече ще умрат от глад, който ще започне след ядрена катастрофа.

Що се отнася до живота на останалите, те ще могат да живеят с 1911 килокалории на денонощие. Това е минималното количество храна, което е необходимо за оцеляване, подчертаха експертите. Международната търговия ще бъде невъзможна, посочиха те.

Общата прогноза сочи, че по време на конфликта ядрени бомби ще бъдат хвърлени върху големи градове и индустриални зони, което ще предизвика огнени бури, изхвърляне на огромни количества горивни елементи в атмосферата, разпространението им по цялата планета и бързото охлаждане на повърхността. 

Климатът на Земята ще се промени и това ще засегне системите за производство на храна, която е на земната повърхност и във водата.

Припомняме, Русия каза, че Москва няма планове да използва ядрени оръжия, но посочи „значителни рискове“ от война.

Превод: GlasNews