Украинският президент Владимир Зеленски беше номиниран за Нобелова награда за мир. Европейски политици се обърнаха към комисията по награждаването.

Ето какво се казва в отворено писмо до Нобеловия комитет.

„Смелите украински мъже и жени се борят за запазване на демокрацията и самоуправлението. От непокорния демократично избран президент на Украйна Владимир Зеленски до мъжа, който със сълзи се сбогува със семейството си, за да се бори за страната си. Хората в Украйна се борят срещу силите на авторитаризма. Нашите думи за състрадание и подкрепа трудно могат да оправдаят жертвите, които правят в името на принципите на правата на човека и мира", се казва в писмото.

Струва си да се отбележи, че всички номинации трябваше да бъдат направени до 1 февруари, но европейските политици настояват за кандидатурата на Зеленски и искат удължаване на срока за кандидатстване до 31 март.

„Въпреки че разбираме, че това е нарушение на процедурата, ние вярваме, че това нарушение е оправдано от сегашната безпрецедентна ситуация. Нашият демократичен дълг е да се противопоставим на авторитаризма и да подкрепяме хора, които се борят за демокрация и правото си на самоуправление“, обясниха позицията си европолитиците.

През 2021 г. Нобеловата награда за мир си поделиха Дмитрий Муратов, главен редактор на руското опозиционно издание "Новая газета", и филипинската журналистка Мария Реса.