Поредният скандал във Ватикана е факт в последните няколко дни. И колкото и малко очаквано да е, основно действащо лице в него е самият папа Франциск, който използва "унизителен за гей общността език", шегувайки се с броя на хомосексуалните личности в религиозните среди по време на среща с италиански епископи.

Конкретната дума, която той е употребил е римски термин - frociaggine, превеждана на английски като жаргонните и обидни определения - faggots или poofs, пише Washington Post.

87-годишният духовник отдавна се противопоставя хората с гей ориентация да постъпват в колежи за обучение на свещеници, като и този път скандалът бе в същия контекст ("и без това в някои семинарии има твърде много frociaggine").

За съжаление на папата, коментарът се появи във вестник "La Repubblica", а след това и в "Corriere della Sera" и Франциск бе принуден да се извини за "езика си" в официално изявление от Ватикана. В него се посочва, че "папата не е искал да обиди никого и се извинява на хората, които са се почувствали наранени от използването на една дума".

"Папа Франциск е наясно със статиите, които излязоха наскоро относно разговор, който той е имал с епископи... при закрити врата", допълва директорът на Светия престол, ръководния орган на Католическата църква, Матео Бруни, в изявлението.

По-шокиращото обаче е, че това е първият път, в който папата използва подобна дума, тъй като често призовава за публично уважение към хората с различна ориентация. Още преди време, когато бе попитан по тази тема, той отговори "Кой съм аз, да съдя", а същевременно обича да повтаря и че "на този свят има място за всички и никой не е безполезен и излишен".

Същевременно се появиха и негови защитници, според които Франциск не е искал  да обиди никого, а просто е направил грешка в италианските разговори, без да осъзнава нивото на обида с използването на подобно определение.