В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Моиз, предаде АФП, като се позова на местната полиция. Към момента няма подробности за шестимата.

Началникът на полицията в страната Леон Шарл обаче ги нарече "наемници". Трима полицаи, които били взети за заложници от предполагаемите убийци на президента, са били освободени.

Към момента е ясно, че въоръжени нападатели нахлули в резиденцията на Жовенел Моиз край столицата Порт-о-Пренс в ранните часове на вчерашния ден. Групата убила 53-годишния президент, който бе обвиняван от политическите си противници в авторитаризъм, и ранила съпругата му.

Убиха президента на Хаити, първата дама е ранена!

"Убийците са чужденци, които говорят английски и испански", каза вчера изпълняващият длъжността премиер Клод Жозеф.

Според посланика на Хаити в САЩ Боши Едмон нападателите излъгали, че са агенти на американската Агенция за борба с наркотиците - ДЕА.

Тежко ранената първа дама Мартин Моиз бе откарана на лечение в Маями, в южния американски щат Флорида.

В телефонен разговор с хаитянския премиер американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди подкрепата на Съединените щати за демократичното управление и сигурността в Хаити.

В декларация, приета с единодушие, Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това "отвратително престъпление. . . да бъдат изправени бързо пред правосъдието".