New York Times, позовавайки се на източници от израелското разузнаване, изброява „много нарушения на сигурността“, извършени от израелските разузнавателни служби и армията и в крайна сметка доведоха до атаката срещу страната.

Така четири VIP източника заявиха, че има най-малко четири причини, поради които инвазията на палестинското ислямистко движение е станала възможна.

На първо място, причината за това беше невъзможността на израелското разузнаване да следи основните комуникационни канали, използвани от Хамас.

Второто те нарекоха технически трудности, а именно способността на бойците лесно да дезактивират оборудването за наблюдение извън Израел, така че да могат лесно да проникнат във военни бази и, според публикацията, „да убиват войници в леглата им“.

Една от ключовите грешки на силите за сигурност в Тел Авив беше съсредоточаването на командването върху една гранична база, която бойците превзеха в първия етап на атаката. В резултат на това успяха да лишат врага от комуникация с други военни формирования.

И накрая, източниците смятат, че командването не е трябвало да вярва на изявленията на ръководителите на Хамас, които в частни канали повториха нежеланието си да атакуват. В момента автентичността на подобни обаждания се проверява от спецслужбите.

Два източника на NYT казаха, че на сутринта на нападението разузнаването е регистрирало „взрив на активност“, появил се в палестинските канали, след което е била предадена тревога на граничните служители в Ивицата Газа. Те обаче или не са получили, или не са отговорили на информацията.

След това Хамас изпрати БПЛА, за да деактивира клетъчни станции и военни кули за наблюдение на границата, а офицерите от израелската армия загубиха видеоконтрол над района.

Същите дронове унищожиха „ключово средство за борба с наземни атаки“. Става дума за дистанционно управляеми картечници, които Израел монтира на укрепления по границата с Газа.

В резултат на това атаката беше „изненадващо лесна“, част от оградата на границата беше взривена. Освен това оградата беше повредена от булдозери на няколко места и хиляди бойци навлязоха в страната.

Накрая, пише медията, в аналитичния доклад за ВИП военни за належащите заплахи няма нито дума за Хамас. Вместо това той се съсредоточи върху северната граница на страната, по-специално заплахата от бойци от Ливан.

Превод: GlasNews